Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Ovidiu Tender închide subsidiarele Prospecțiuni SA din Tadjikistan, Mauritius și Singapore

Ovidiu Tender închide subsidiarele Prospecțiuni SA din Tadjikistan, Mauritius și Singapore

Prospectiuni inchidere subsidiare

Acționarii companiei Prospecțiuni SA, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, vor lua în discuție, într-o AGA programată pentru 27 iulie 2015, închiderea subsidiarelor companiei din Tadjikistan, Mauritius și Singapore, precum și încheierea unor amendamente la o serie de contracte de credit ale Prospecțiuni SA, contracte aflate în derulare.

Astfel, la AGA din 27 iulie se va lua în discuție "aprobarea închiderii entităților juridice ale Prospecțiuni SA din Tadjikistan, Mauritius și Singapore", potrivit convocatorului AGA de la Prospecțiuni SA, remis Bursei de Valori București.

Totodată, acționarii vor mai lua în discuție prelungirea unui overdraft de 2 milioane euro de la BCR și sistarea caracterului revolving al acestuia, extinderea valabilității unui acord de garantare semnat tot cu BCR, pentru o nouă perioadă de 3 ani, și diminuarea plafonului acestuia de la 4 la 3 milioane euro, aprobarea prelungirii unei facilități de credit de la Eximbank pentru acoperirea deficitului temporar de numerar necesar activității curente în valoare de 13,5 milioane lei pentru o nouă perioadă de un an și aprobarea încheierii unor amendamente la contractele de ipotecă mobiliară și imobiliară ale societății aflate în derulare, prin care Prospecțiuni SA garantează contractele de credit încheiate cu băncile finanțatoare.

Cele trei subsidiare pe care Prospecțiuni SA vrea să le închidă au fost înființate în 2011, 2012 și 2013, compania derulând, prin acestea, contracte de prestări de servicii de prospectare geologică pentru industria de hidrocarburi în Africa și Asia. Subsidiara din Mauritius a fost înființată în principal pentru activitățile Prospecțiuni SA din Senegal.

"Având în vedere că între România și Senegal nu există o convenție care să permită evitarea dublei impozitări, veniturile ce ar fi obținute în Senegal ar fi impozitate atât de către statul senegalez, cât și de către cel român, fără posibilitatea recuperării impozitului plătit în vreuna dintre cele două țări. De asemenea, sistemul economic din Mauritius încurajează și promovează investițiile străine prin intermediul legislației locale și tratatelor internaționale, oferind multiple avantaje de natură financiar - fiscală operatorilor economici non-rezidenți. În mod special, Mauritius are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri cu Senegal, zonă de interes pentu Prospecțiuni SA", se arăta într-o informare a Prospecțiuni SA din 2012.

Ovidiu Tender, care controlează Prospecțiuni SA prin firma Tender SA, cu 55,7% din acțiuni, a fost condamnat pe 8 iunie la 12 ani şi şapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom. În același dosar, Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) este definitivă. În replică, soţia lui Ovidiu Tender a declarat presei că acesta este nevinovat, iar motivul pentru care a fost condamnat are legătură cu faptul că a denunţat-o pe Alina Bica, fostul șef al DIICOT.

În primul trimestru al acestui an, Prospecțiuni SA a obținut un profit net de 9,24 milioane lei, față de o pierdere de 5,2 milioane lei în T1 2014, iar cifra de afaceri a companiei a crescut cu 4%, la 81,82 milioane lei.

Creșterea cifrei de afaceri a avut drept cauze, potrivit raportului trimestrial al companiei, serviciile prestate în această perioadă, rezultatul continuării lucrărilor la contractele începute la sfârșitul anului 2014, dar și condițiile meteorologice favorabile și diminuarea protestelor împotriva explorării și exploatării zăcămintelor de gaze de șist. Toate aceste elemente au condus la diminuarea cheltuielilor de exploatare cu 20% (68,45 milioane lei) față de trimestrul I al anului 2014, se afirmă în documentul citat.

În cursul primului trimestru al acestui an, Prospecțiuni a efectuat servicii de achiziție de date geofizice 3D cu 4 echipe geofizice, precum și lucrări de procesare de date geofizice în baza contractelor încheiate cu Romgaz SA, Hunt Oil și Amromco.

Tag Cloud