NIS Gazprom vrea să injecteze acid pentru a „stimula” o sondă de explorare pentru petrol de pe concesiunea de la Jimbolia
- Detalii
- Publicat în 13 May 2013
NIS Gazprom, operatorul concesiunii petroliere de la Jimbolia Veche, din vestul României, are în plan injectarea unei soluții acide speciale într-una din sondele de explorare și testare forate pe respectiva concesiune, pentru stimularea acesteia, după ce primele operațiuni de perforare, efectuate la o adâncime cuprinsă între 2.559 și 2.565 de metri, nu au reușit să genereze un flux natural de petrol.
Potrivit unui comunicat din 7 mai al companiei australiene Zeta Petroleum, partenerul celor de la NIS Gazprom pe concesiunea de la Jimbolia Veche, datele culese cu ajutorul sondei Jimbolia-100 indică prezența hidrocarburilor în multiple straturi de nisip, descoperire consistentă cu cele efectuate anterior în alte două puțuri de testare din cadrul concesiunii.
Australienii mai menționează că, până în prezent, au fost identificate patru niveluri de adâncime unde se vor efectua lucrări de perforare și testare.
Stimulare acidă
„Operatorul concesiunii, NIS Petrol SRL, subsidiară a NIS Gazprom, a anunțat că au fost efectuate primele operațiuni de perforare, cele de la nivelul de adâncime cuprins între 2.559 și 2.565 de metri. După perforare, sonda nu a generat un flux natural de petrol. Rezultatul nu este o surpriză, dat fiind că acest nivel de adâncime este compus din gresie marmoroasă. Operatorul are acum în plan stimularea prin acidizare a sondei, cu o soluție acidă specializată, o metodă utilizată cu succes în trecut la sonda Jimbolia-6 din apropiere”, spun cei de la Zeta Petroleum.
Sursa citată arată că, la data de 7 mai, respectiva soluție acidă se afla deja la fața locului, însă cei de la NIS Gazprom așteaptau să primească pe 9 mai o serie de aditivi speciali, pentru crearea unei mixturi optime.
„Dacă operațiunea de acidizare va fi încununată de succes, operatorul concesiunii a indicat că ar putea trece la o fază de producție experimentală, pentru a aduna mai multe informații înainte de a demara operațiunile de perforare la celelalte niveluri de adâncime targetate. Dacă fluxul de petrol rezultat la primul nivel de adâncime va indica resurse insuficiente pentru exploatare comercială, va fi testat următorul, cuprins între 2.547 și 2.550 de metri, compus din gresie cu porozitate mai mare”, se spune în comunicat.
Întârziere „frustrantă”
Zeta Petroleum, partenerul NIS Gazprom la Jimbolia Veche, mai notează că cei de la NIS i-au anunțat că s-au remarcat gaze combustibile în componenta de la suprafață a echipamentului de foraj, ceea ce ar putea indica prezența hidrocarburilor în subsol.
Deși întârzierile consemnate în operațiunile de testare de la Jimbolia sunt frustrante pentru toți cei implicați, este nevoie ca aceste teste să fie executate în mod optim, a declarat directorul executiv al Zeta Petroleum, Stephen West.
„În consecință, așteptăm livrarea aditivilor necesari începerii operațiunii de acidizare, o metodă care s-a dovedit deja de succes la sonda Jimbolia-6. Suntem încurajați de faptul că s-au remarcat gaze combustibile în componenta de la suprafață a echipamentului de foraj, care ar putea indica prezența hidrocarburilor în subsol, și așteptăm reluarea testelor la sondă cât mai curând posibil”, a adăugat West.
Sora mai bătrână a fracturării hidraulice
Practica tratării cu acid a straturilor de subsol în care se forează, în scopul creşterii productivităţii sondelor, se folosește încă din secolul XIX. Inițial, consta exclusiv în introducerea de acid în sondă, la nivelul stratului productiv, cu scopul de a curăţa pereţii în dreptul acestuia de diferitele materiale depuse.
Metoda tratării straturilor prin injectarea de soluţii acide în interiorul acestora a început să se aplice după 1930. Scopul este stimularea curgerii hidrocarburilor.
Acidizarea se practică în formaţiunile cu permeabilitate de la valori medii până la valori mari (gresii cu conţinut de carbonaţi peste 20%, nisipuri consolidate al căror ciment este constituit din carbonaţi de calciu şi magneziu, calcare şi dolomite), prin stimularea rocii mamă intenţionându-se să se îmbunătăţească caracteristicile de curgere ale zonei din imediata apropiere a peretelui sondei.
Atunci când se forează în straturi care cuprind gresii, de regulă se folosesc soluții stimulative pe bază de acid clorhidric.
În schimb, atunci când este vorba de formațiuni cu permeabilităţi de la valori scăzute până la valori medii (carbonaţi, calcare, dolomite), metoda de stimulare cel mai des folosită este fracturarea hidraulică.
Plănuiau demararea producției comerciale anul acesta
Rezervele de petrol de la Jimbolia Veche sunt estimate la 1,72 milioane de barili. Concesiunea este deținută în proporție de 51% de către NIS Petrol SRL, subsidiară a companiei sârbe NIS Gazprom Neft, controlată de rușii de la Gazprom, ceilalți doi parteneri fiind Zeta Petroleum (39%) și compania românească Armax Gaz SA (10%).
În noiembrie 2012, Zeta Petroleum a semnat un acord de farm-out cu NIS, pentru 51% din producția de pe concesiunea de la Jimbolia, prin care NIS finanțează 100% din costurile de explorare ale concesiunii.
NIS a anunțat, în februarie 2013, că intenționează sa demareze anul acesta exploatarea comercială a zăcămintelor de petrol și gaze deținute în România, plănuind totodată să construiască aici facilități de depozitare a petrolului și produselor petroliere.