Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Prospecțiuni SA va începe studiile seismice pe concesiunile Chevron de la Costinești și Vama Veche. Americanii vor să demareze și forajul de explorare la Bârlad

Prospecțiuni SA va începe studiile seismice pe concesiunile Chevron de la Costinești și Vama Veche. Americanii vor să demareze și forajul de explorare la Bârlad

Chevron se apuca BUUN

Compania americană de petrol și gaze Chevron va începe lucrări de prospecțiuni seismice 2D pentru gaze de șist pe concesiunile pe care le deține la Marea Neagră, după ce a obținut autorizațiile necesare în acest sens de la Guvernul României, și are în plan demararea forajului de explorare în perimetrul de la Bârlad, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, informație confirmată și de ministrul român al Mediului, Rovana Plumb.

„Chevron va derula un studiu geofizic 2D lângă Marea Neagră și are în plan forarea de sonde de explorare în județul Vaslui. Faza de explorare se va desfășura pe o perioadă de mai mulți ani. În funcție de rezultatele explorării și în colaborare cu Guvernul român, vom decide dacă vom trece la activități de exploatare”, a declarat, potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Chevron, Sally Jones, fără să precizeze exact când vor începe prospecțiunile seismice și forajul de explorare.

„Agenția de Protecție a Mediului (APM) Constanța a eliberat autorizații pentru activități de prospecțiuni seismice pentru perimetrele de la Costinești și Vama Veche”, a declarat și ministrul Mediului, Rovana Plumb, citat de AFP. Autorizațiile vor permite Chevron să efectueze „explozii controlate” la adâncimi cuprinse între 10 și 15 metri, pe o suprafață de 1.800 de kilometri pătrați.

Potrivit APM Constanța, lucrările vor fi derulate, în beneficiul Chevron, de către SC Prospecțiuni SA, companie controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender.

Anterior, ministrul Plumb declarase că, în faza de explorare pentru gaze de șist, nu există riscuri în ce priveşte mediul și calitatea apei potabile, respectiv infestarea pânzei freatice, pentru că nu se utilizează tehnica de fracturare hidraulică.

"Eu vă spun doar din punct de vedere al Ministerului Mediului, cu toată responsabilitatea şi seriozitatea, că nu exista risc de mediu in ceea ce priveşte explorarea deoarece nu se utilizează tehnologia de fracturare hidraulica. Prima fază o reprezintă componenta de prospecţiuni, care înseamnă verificarea riscului la cutremur, faza a doua, care durează în medie cinci ani de zile, este faza de explorare, respectiv identificarea resursei pe teritoriul statului membru, abia a treia fază, după cinci ani de zile, înseamnă exploatarea, adică valorificarea eventualei resurse care se identifica in urma explorării", a spus Rovana Plumb.

Se va vedea cât de pertinente au fost estimările americane

Americanii de la Chevron și australienii de la Zeta Petroleum au încheiat un acord privind schimbul reciproc de informații și date legate de concesiunile de gaze naturale din România ale celor două companii, respectiv perimetrul de la Bârlad al Chevron, de 6.284 de kilometri pătrați, și cel de la Suceava, de 2.403 kilometri pătrați, deținut de Zeta Petroleum în parteneriat cu singaporezii de la Raffle Energy, pe care se află câmpul gazeifer Climăuți.

Consiliul Judeţean Vaslui a eliberat, în lunile decembrie 2012 şi ianuarie 2013, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist.

Potrivit instituției responsabile cu statistica energetică din Statele Unite, US Energy Information Administration (EIA), România, Bulgaria și Ungaria dețin împreună rezerve totale de gaze de șist de 538 de miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă mai mult decât consumul anual al întregii Europe și ar reprezenta o cantitate suficientă pentru a acoperi cererea internă a României pe o perioadă de 40 de ani.

România este deja statul central-est european cel mai puțin dependent de importurile de gaze din Rusia, grație rezervelor sale de hidrocarburi convenționale. România importă doar un sfert din necesarul său de gaze.

Pe de altă parte, mai multe companii au decis să renunțe la planurile lor de explorare și exploatare de gaze de șist din Polonia, după ce estimările inițiale ale americanilor cu privire la rezervele țării au fost drastic revizuite în jos. Inițial, EIA estima rezervele poloneze de gaze de șist la 5.300 de miliarde de metri cubi, însă ultimele informații venite de la experții geologi din Polonia vorbesc despre o cantitate mult mai mică, de sub 800 de miliarde de metri cubi.

Tag Cloud