Demisii la vârful Upetrom. Miliardarul Comănescu nu mai vrea audit cu Deloitte
- Detalii
- Publicat în 02 March 2016
Vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al “Upetrom 1 Mai SA”, Tudor Opran şi Liviu Valentin Runcan, membru CA, şi-au dat demisia, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.
CA-ul companiei este format din doar trei persoane: cei doi de mai sus şi miliardarul român Gabriel Comănescu, care controlează compania şi este şi preşedinte al CA.
Aşa se face că a fost convocată AGOA pentru 21 martie pe a cărei ordine de zi figurează printre altele aprobarea descărcării de gestiune a celor doi demisionari dar şi revocarea mandatului auditorului financiar extern Deloitte Audit şi numirea unui nou auditor.
În ultima perioadă aproape că a devenit un obicei ca Upetrom să-şi schimbe persoanele din conducere.
La finele anului trecut, Consiliul de Administraţie l-a numit în funcţia de director general al companiei pe Marian Dan pentru o perioadă de trei ani.
Asta după mai multe schimbări. Astfel, în prima jumătate a anului 2014, după ce directorul general Lammel Chehab a fost revocat din funcţie ca urmare a rezultatelor slabe ale companiei, director general al Upetrom 1 mai a fost numit Adrian Volintiru, care până la finele anului 2013 a fost preşedintele AVAS. Încetarea contractului de mandat a lui Chehab s-a făcut începând cu 12 aprilie 2014 iar perioada de interimat a fost acoperită de Ion Popescu, directorul general adunct.
După doar câteva luni, adică spre finele anului 2014, Gabriel Comănescu a încetat colaborarea şi cu Adrian Volintiru. Atribuţiile de director general au fost exercitate, cu caracter interimar, tot de Ion Popescu, director general adjunct, în vârstă de 62 de ani.
Compania controlată de miliardarul român Gabriel Comănescu a încheiat anul 2014 cu afaceri de circa 60 de milioane de lei şi puţin peste 800 de salariaţi în medie, cifre similare cu cele din anul 2013. Pierderile însă s-au triplat, de la circa 11 milioane de lei în 2013 la 32 milioane de lei în 2014.
Dacă afacerile Upetrom nu merg tocmai bine în prezent, nu acelaşi lucru se poate spune despre Grup Servicii Petroliere, prin intermediul căreia, miliardarul român se poate lăuda pentru perioada din urmă cu operaţiuni în Marea Neagră, Marea Nordului, Marea Mediterană, Golful Mexic, Golful Persic, Marea Pechora.
În ultimii 10 ani, GSP, controlată de miliardarul Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România (loc 6 în top 10 Capital, cu o avere estimată la 350-380 milioane de euro, adică peste 1,5 miliarde lei), a investit în modernizarea şi extinderea flotei şi a bazelor logistice peste un miliard de euro.