Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie GSP, credite de peste 80 mil. $ în prelungiri sau consolidări

GSP, credite de peste 80 mil. $ în prelungiri sau consolidări

Gabriel Comanescu GSP platforma

Grup Servicii Petroliere, compania miliardarului Gabriel Comănescu (foto), a hotărât într-o AGEA de săptămânile trecute să prelungească sau să consolideze mai multe credite luate în anii trecuţi, credite a căror valoare cumulată depăşeşte 80 de milioane de dolari, indică o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.

S-au avut în vedere un credit de 37 milioane de dolari din vara lui 2011 de la BCR cu mofificările şi consolidările ulterioare, un credit revolving de 21 milioane de dolari din decembrie 2011 tot de la BCR (cu modificări...), un contract de credit revolving de 8 milioane de dolari şi circa 38,6 milioane de lei din iulie 2010 de la Eximbank, modificat ulterior şi un contract de credit revolving de 31,5 milioane de lei din decembrie 2011 tot de la Eximbank.

Pentru unele credite s-a urmărit prelungirea perioadei de creditare până în decembrie 2017, pentru altele până în decembrie 2016, acte adiÅ£ionale la care s-au adăugat contracte precum unele  de cesiune a poliÅ£elor de asigurare, fidejusiune în vederea garantării obligaÅ£iilor sau adăugarea unor nave petroliere ale GSP ca garanÅ£i adiÅ£ionali etc.

Ca să exemplificăm istoria unuia dintre credite vom spune că în 23 iunie 2011, GSP, împreună cu inter alias, BCR (în calitate de creditor iniÅ£ial, bancă emitentă, agent de facilitate ÅŸi agent de securitate) a semnat un  contract de credit care iniÅ£ial a fost de 27 milioane dolari pentru  achiziÅ£ionarea ÅŸi modernizarea unor nave din patrimoniul grupului.

Creditul a urcat apoi, după anumite modificări şi consolidări, la 32 milioane de dolari. Cum renumita companie e în extindere în ultimii ani, în 2013 spre final, acţionarii au hotărât în AGEA ca GSP şi unele filiale ale acesteia să încheie un act adiţional cu scopul majorării facilităţii de credit la 37 milioane de dolari precum şi să modifice anumiţi termeni şi condiţii ale contractului de credit. Aşa s-a ajuns astfel la respectiva sumă de 37 milioane de dolari.

În ultimii 10 ani, GSP, controlată de miliardarul Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România (loc 6 în top 10 Capital, cu o avere estimată la 350-380 milioane de euro, adica peste 1,5 miliarde lei), a investit în modernizarea şi extinderea flotei şi a bazelor logistice peste un miliard de euro.

Pentru perioada din urmă, miliardarul român se poate lăuda cu operaţiuni în Marea Neagră, Marea Nordului, Marea Mediterană, Golful Mexic, Golful Persic, Marea Pechora.

Tag Cloud