Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Offshore-ul aduce și pierderi: spaniolii de la Repsol abandonează forajul în Canare, după ce n-au găsit deloc țiței în largul insulelor

Offshore-ul aduce și pierderi: spaniolii de la Repsol abandonează forajul în Canare, după ce n-au găsit deloc țiței în largul insulelor

Canare foraj

Compania spaniolă de petrol și gaze Repsol a abandonat un proiect controversat de explorare de hidrocarburi în largul insulelor Canare după ce forajele preliminare au dus la concluzia că pe concesiunea respectivă nu se află deloc țiței și doar cantități foarte mici de gaze naturale.

Planurile Repsol de a fora după petrol și gaze pe o concesiune offshore din apropierea Canarelor datează din 2001, dar s-au confruntat cu mari întârzieri din cauza opoziției organizațiilor ecologiste, locuitorilor din zonă și companiilor spaniole de turism, care au contestat în justiție proiectul Repsol și au organizat campanii de protest împotriva acestuia.

"Probele obținute în urma explorărilor preliminare au confirmat existența gazelor naturale, însă nu în volumul și la calitatea necesare pentru a lua în considerare în viitor exploatarea comercială. Era important să se deruleze acest test, dat fiind că potențialul de hidrocarburi al Spaniei este considerat a fi mare. Este o veste proastă pentru Spania", se arată într-o declarație a celor de la Repsol, citată de Financial Times.

Proiectul Repsol din Canare era considerat esențial pentru implementarea strategiei Spaniei de a-și spori independența energetică.

Se spera că exploatarea va duce la o producție de 110.000 de barili de țiței pe zi, reprezentând circa 10% din consumul Spaniei, însă explorările preliminare nu au descoperit deloc țiței pe concesiunea offshore respectivă.

8,3 miliarde de dolari pentru expansiune

În mai 2014, proiectul a primit aprobare de la ministerul spaniol al Mediului, iar în iunie anul trecut, Curtea Supremă de la Madrid a respins definitiv și irevocabil o acțiune în justiție intentată pentru blocarea proiectului.

Guvernul de la Madrid a acordat Repsol autorizația finală pentru demararea proiectului din Canare în august anul trecut. Compania avea în plan investiții totale de 7,5 miliarde de euro în dezvoltarea concesiunii. Autorizația a fost acordată în contextul unor restructurări majore survenite în politica energetică a Spaniei, constând în reducerea masivă a subvențiilor de stat pentru energia regenerabilă și regăsirea interesului pentru exploatarea resurselor de hidrocarburi.

Luna trecută, Repsol a încheiat un acord pentru preluarea companiei canadiene de petrol și gaze Talisman, contra sumei de 8,3 miliarde de dolari, primul deal de acest tip facilitate de actualul proces de reducere masivă a cotațiilor internaționale la țiței.

Până la respectiva achiziție, Repsol dispunea de lichidități în sumă de circa 10 miliarde de euro, după ce primise despăgubiri de la guvernul de la Buenos Aires în urma naționalizării activelor sale din Argentina. Preluarea Talisman acea ca scop extinderea Repsol, în special pe piețele mature.

"După preluarea Talisman, Repsol dispune de o gamă mai largă de opțiuni de explorare. Nu cred că abandonarea proiectului din Canare are legătură cu scăderea prețurilor la țiței", a declarat Jason Kenney, analist la banca Santander.

Dependență de importuri versus opoziție locală

În prezent, Spania importă peste 99% din necesarul său de petrol, ceea ce reprezintă o mare povară pentru balanța comercială și de plăți a țării. Madridul spera că dezvoltarea câmpurilor de hidrocarburi din apele teritoriale spaniole ale Atlanticului va reprezenta o nouă sursă de venituri și investiții care, în cele din urmă, să micșoreze factura importurilor de energie ale Spaniei, cifrată în prezent la circa 40 de miliarde de euro pe an.

Proiectul din Canare al Repsol a stârnit însă ample și violente proteste, mulți locuitori din Canare avertizând că producția offshore de petrol și gaze îi va izgoni pe turiștii străini, una dintre cele mai importante surse de venituri nu doar pentru insule, ci și pentru întreaga Spanie. Protestele lor au fost sprijinite de numeroase celebtrități, printre care actrița Penelope Cruz.

"Parlamentul regional, guvernul regional, municipalitățile și localnicii – toți au spus că nu vor ca acest proiect să fie pus în practică. Decizia guvernului central este antidemocratică", spunea Pedro Hernandez, membru al grupării de activiști de mediu Ecologistyas en Accion, după ce guvernul a anunțat aprobarea proiectului. Acesta a adăugat că forajul în largul insulelor Canare ar reprezenta un dezastru ecologic și economic, evocând cazul scurgerilor de țiței din Golful Mexico în care a fost implicat gigantul petrolier BP.

Astfel de proteste nu au fost singulare în Spania. În Ibiza, revolta a fost cauzată de unele planuri de foraj după țiței în largul celebrei insule de vacanță din arhipelagul Balearelor. Mișcări de protest au avut loc și în unele regiuni din nordul Spaniei, cum ar fi Asturias, Cantabria sau Țara Bascilor, unde se pregătesc proiecte de explorare și exploatare de hidrocarburi de șist prin metoda fracturării hidraulice.

Tag Cloud