Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Spania permite forajul petrolier în largul insulelor Canare, în pofida opoziției localnicilor și a industriei turismului

Spania permite forajul petrolier în largul insulelor Canare, în pofida opoziției localnicilor și a industriei turismului

Canare foraj

Guvernul de la Madrid se pregătește să acorde aprobarea finală unui controversat proiect offshore de explorare și exploatare de zăcăminte de petrol și gaze din largul insulelor Canare, din Oceanul Atlantic, care presupune investiții de 7,5 miliarde de euro, după 10 ani de conflict politic și juridic în care dorința Executivului spaniol de a spori independența energetică a statului s-a izbit de opoziția locuitorilor din insule, dar și de cea a puternicei industrii spaniole a turismului.

Gigantul spaniol Repsol, liderul consorțiului de firme care vrea să implementeze proiectul de foraj, estimează că respectivele perimetre offshore ar putea conține până la 2,2 miliarde de barili echivalent petrol de hidrocarburi, scrie Financial Times. Consorțiul este pe cale să obțină autorizațiile necesare pentru a fora două sonde de explorare la circa 60 de kilometri est de Fuertaventura. Dacă estimările Repsol se dovedesc a fi corecte, exploatarea câmpurilor din largul Canarelor ar putea duce la o producție de 110.000 de barili pe zi, suficientă pentru a acoperi 10% din consumul anual total al Spaniei.

Decizia de a aproba proiectul de foraj din Canare este parte a unei schimbări mai profunde de politică din partea autorităților centrale de la Madrid, care au tăiat subvențiile de stat pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile și acum mizează pe resuscitarea producției interne de hidrocarburi. Cauza este, parțial, recesiunea în care se află prinsă economia spaniolă, dar reflectă totodată o tendință tot mai larg răspândită în Europa, potrivit căreia guvernele se străduiesc să-și reducă dependența de importurile de hidrocarburi și să micșoreze costurile cu energia electrică ale industriei, afectate de criză.

"Mulți ani de zile, în timpul fostului guvern socialist, Spania a sprijinit puternic energia regenerabilă, în special centralele solare și eoliene. Dar acum s-a întors foaia. Acum, miza este reducerea imensei dependențe a țării de importurile de petrol și gaze, prin autorizarea forajului petrolier și a fracturării hidraulice", spune Mike Rosenberg, profesor la IESE Business School din Navarra.

Dependență de importuri versus opoziție locală

În prezent, Spania importă peste 99% din necesarul său de petrol, ceea ce reprezintă o mare povară pentru balanța comercială și de plăți a țării. Madridul speră că dezvoltarea câmpurilor de hidrocarburi din apele teritoriale spaniole ale Atlanticului va reprezenta o nouă sursă de venituri și investiții care, în cele din urmă, va micșora factura importurilor de energie ale Spaniei, cifrată în prezent la circa 40 de miliarde de euro pe an.

Schimbarea de politică a stârnit însă ample și violente proteste, mulți locuitori din Canare avertizând că producția offshore de petrol și gaze îi va izgoni pe turiștii străini, una dintre cele mai importante surse de venituri nu doar pentru insule, ci și pentru întreaga Spanie. Protestele lor au fost sprijinite de numeroase celebtrități, printre care actrița Penelope Cruz.

"Parlamentul regional, guvernul regional, municipalitățile și localnicii – toți au spus că nu vor ca acest proiect să fie pus în practică. Decizia guvernului central este antidemocratică", spune Pedro Hernandez, membru al grupării de activiști de mediu Ecologistyas en Accion. Acesta a adăugat că forajul în largul insulelor Canare ar reprezenta un dezastru ecologic și economic, evocând cazul scurgerilor de țiței din Golful Mexico în care a fost implicat gigantul petrolier BP.

Astfel de proteste nu sunt singulare în Spania. În Ibiza, revolta este cauzată de unele planuri de foraj după țiței în largul celebrei insule de vacanță din arhipelagul Balearelor. Mișcări de protest au avut loc și în unele regiuni din nordul Spaniei, cum ar fi Asturias, Cantabria sau Țara Bascilor, unde se pun la punct proiecte de explorare și exploatare de hidrocarburi de șist prin metoda fracturării hidraulice.

"Măcar să știm ce resurse avem"

Însă Jose Maria Soria, ministrul spaniol al Industriei, a spulberat orice îndoieli cu privire la aprobarea proiectului de foraj din Canare, declarând, săptămâna trecută, că procesul de autorizare urmează să fie finalizat în câteva zile. Aprobarea din partea ministerului este ultimul obstacol birocratic pentru Repsol și partenerii săi, Woodside din Australia și nemții de la RWE. În mai, proiectul a primit aprobare de la ministerul spaniol al Mediului, iar luna trecută, Curtea Supremă de la Madrid a respins definitiv și irevocabil o acțiune în justiție intentată pentru blocarea proiectului.

Cei de la Repsol au primit licență de explorare pentru câmpurile din largul Canarelor încă din 2001, însă proiectul a fost permanent blocat de procese intentate la tribunal și de întârzieri ale procesului de evaluare derulat de către instituțiile de reglementare în domeniu.

Susținătorii proiectului spun că accidente ecologice precum cel din Golful Mexico sunt extrem de rare și că Spania nu-și poate permite să nu-și exploateze resursele minerale, mai ales pe fondul recesiunii care continuă să afecteze economia spaniolă. Luna trecută, ministrul Soria a declarat că este crucial ca Spania să afle măcar de ce zăcăminte de petrol și gaze dispune. În plus, spune industria de petrol și gaze, zăcămintele cu pricina se află chiar la frontiera maritimă dintre Spania și Maroc, astfel încât oricum vor ajunge să fie exploatate până la urmă, într-un fel sau altul.

"Considerăm că merită să explorăm potențialul acestei regiuni. Am oferit toare garanțiile că proiectul nostru va fi derulat în condiții de siguranță și după cele mai exigente standarde", a declarat un purtător de cuvânt al Repsol.

Tag Cloud