Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Brazilia: corupția politică din cea mai mare companie de stat amenință întreaga economie. Miliarde de dolari pentru partid din țiței offshore

Brazilia: corupția politică din cea mai mare companie de stat amenință întreaga economie. Miliarde de dolari pentru partid din țiței offshore

Petrobras

Brazilia este zguduită de un imens scandal de corupție, care amenință să pună în pericol nu doar regimul politic, ci și întreaga economie.

CEO-ul și alți cinci executivi de top ai gigantului de petrol și gaze controlat de statul brazilian, Petrobras, au fost forțați să demisioneze și mai multe persoane au fost arestate într-o anchetă judiciară în care principala acuzație este că o serie de subcontractori majori ai Petrobras din construcții și servicii petroliere au format un cartel cu scopul de a "umfla" de câteva ori prețurile lucrărilor și serviciilor prestate căte Petrobras.

Operațiunea s-a făcut cu sprijinul și complicitatea mai multor directori de la vârful Petrobras, precum și a unor politicieni din Partidul Muncitorilor, de guvernământ.

Practic, mai multe companii braziliene de construcții și servicii petroliere au mituit executivi din Petrobras și persoane cu funcții de conducere în Partidul Muncitorilor pentru a semna contracte de prestări lucrări și servicii cu prețuri mult umflate față de cele ale pieței cu Petrobras. O parte din banii încasați pe baza acestor contracte erau redirecționați către trezoreria Partidului Muncitorilor și utilizați de acesta în scopuri electorale.

Bani negri de petrol pentru partid

Potrivit anchetatorilor, aceste contracte, semnate în ultimii peste 10 ani, s-ar ridica la o valoare totală de circa 8,4 miliarde de dolari. Prejudiciul nu este exclusiv financiar. Contractarea de firme braziliene, lipsite de tehnologia, know-how-ul și expertiza necesare, a dus la întârzierea gravă a mai multor proiecte și la lucrări de proastă calitate, care au afectat planurile Petrobras de majorare a producției de petrol, gaze și produse rafinate.

Pedro Barusco, un fost manager de achiziții al Petrobras, care a fost arestat și a încheiat o înțelegere cu procurorii, a declarat că Partidul Muncitorilor, al președintelui în funcție al Braziliei, Dilma Rousseff, ar fi primit din aceste contracte cu prețuri umflate, care au prejudiciat grav Petrobras, o sumă totală de 200 de milioane de dolari în perioada 2003 – 2013. Opoziția politică din Brazilia cere suspendarea președintelui Rousseff, dat fiind că aceasta a ocupat poziția de președintele al Consiliului de Administrație al Petrobras înainte de a fi aleasă în poziția de șef al statului.

Barusco le-a mai spus procurorilor că o singură companie, Sete Brasil, un furnizor major de servicii la sondă pentru Petrobras, ar fi plătit mită de 1% dintr-un număr de 21 de contracte încheiate cu gigantul petrolier de stat, contracte în valoare totală de 22 de miliarde de dolari. Potrivit lui Barusco, o bună parte din această mită ar fi ajuns la trezorierul Partidului Muncitorilor, Joao Vaccari Neto, care a fost reținut pentru audieri.

Scandalul de corupție agravează problemele majore cu care Petrobras se confruntă deja, compania fiind afectată semnificativ de prăbușirea prețurilor la țiței pe piețele internaționale și de gradul foarte ridicat de îndatorare, asumat pentru finanțarea investițiilor în mai multe proiecte gigantice de exploatare de hidrocarburi offshore la mare adâncime, dar și pentru importuri de carburanți și produse petroliere, dat fiind că statul brazilian subvenționează prețul acestora și obligă Petrobras să vândă sub costuri, în tentativa de a ține sub control cifra oficială a inflației.

Parandărăt de miliarde de dolari

Acțiunile la bursă ale Petrobras s-au prăbușit cu 60% din septembrie 2014 încoace, compania pierzând 78 de miliarde de dolari din valoarea de piață.

Scandalul a izbucnit în martie anul trecut, când procurorii au pus sub acuzare 39 de persoane pentru corupție, spălare de bani și crimă organizată. Printre cei învinuiți se numără doi foști înalți oficiali ai Petrobras și 27 de executivi din industria construcțiilor și din cea a serviciilor petroliere.

Atunci a fost arestat Paulo Roberto Costa, fost șef al diviziei de rafinare și marketing a Petrovras între 2004 și 2012. Acesta a mărturisit că a semnat în numele companiei contracte cu prețuri mult umflate cu mai mulți furnizori, iar 3% din valoarea acestor contracte era redirecționată către oameni politici.

Problema este departe a fi doar una politică și judiciară. Petrobras este nu doar cea mai mare companie din Brazilia, ci și cel mai mare motor al investițiilor publice în infrastructură, având o pondere de 10% în totalul cheltuielilor anuale de capital ale Braziliei.

Economia braziliană, un domino care se sprijină pe Petrobras

În ultimii ani, Petrobras a demarat o campanie foarte agresivă de majorare a producției de hidrocarburi offshore la mare adâncime, investind miliarde de dolari în platforme petroliere, conducte, rafinării, vase de transport petrol și alte active. Aceste investiții au creat sute de mii de locuri de muncă în Brazilia, pe întreg lanțul logistic.

Însă prăbușirea cotațiilor țițeiului și scandalul de corupție amenință să distrugă tot acest lanț valoric. De la declanșarea scandalului, Petrobras a întrerupt numeroase proiecte de investiții și a întârziat plățile către furnizori, declanșând efecte negative în lanț în întreaga economie.

Mii de muncitori care lucrau la construirea de rafinării, tancuri petroliere și platforme maritime au fost concediați, iar subcontractorii Petrobras nu se mai pot împrumuta la bănci pentru capital de lucru. Tot mai mulți intră în faliment. Petrobras a anunțat, săptămâna trecută, că își va reduce investițiile în lucrări de explorare de zăcăminte de hidrocarburi "la minimul necesar".

"Petrobras ar putea fi Lehman Brothers al Braziliei. Vorbim despre o companie uriașă, cu extrem de mulți furnizori și cu datorii foarte mari. Dacă Petrobras va continua cu politica actuală, de anulare a proiectelor de explorare și de tăiere a cheltuielilor de investiții, foarte multe firme vor da faliment și extrem de mulți oameni își vor pierde locurile de muncă, iar PIB-ul Braziliei va avea de suferit", spune Pedro Barbosa, partener al firmei de asset management STK Capital.

Tag Cloud