O companie britanică de petrol și gaze își suspendă lucrările de foraj pe fondul protestelor împotriva fracturării hidraulice
- Detalii
- Publicat în 18 August 2013
O companie petrolieră britanică de petrol și gaze și-a întrerupt lucrările pe care le derula în sudul Angliei, în urma amenințării cu escaladarea protestelor din zonă împotriva utilizării tehnologiei fracturării hidraulice.
Perimetrul de foraj deținut de către compania Caudrilla Resources în satul Balcombe, din West Sussex, a devenit de ceva timp o țintă preferată a manifestațiilor de protest împotriva fracturării hidraulice, în condițiile în care dezbaterea publică din Marea Britanie cu privire la gazele de șist a luat amploare în ultimele luni.
O parte din protestatari susțin că fracturarea hidraulică poluează rezervele subterane de apă și amplifică activitatea seismică din zonele de foraj, în timp ce alții se opun oricăror lucrări de foraj după petrol și gaze în regiunile rurale, care distrug, spun ei, peisajul natural și, în plus, afectează agricultura și turismul.
Cei de la Caudrilla Resources au anunțat că își vor întrerupe lucrările de foraj din West Sussex, după ce au fost avertizați de către poliția locală că riscă să se confrunte în fiecare weekend cu un aflux de peste 1.000 de protestatari veniți din întreaga Anglie, pe lângă localnicii care pichetează de regulă perimetrul.
Garduri suplimentare
„Vrem să reluăm operațiunile deîndată ce ne vom convinge că acestea se pot desfășura în siguranță”, au spus reprezentanții Caudrilla Resources.
Compania forează deocamdată o sondă convențională de explorare pentru petrol în Balcombe, dar nu exclude demararea procedurilor de obținere a autorizațiilor necesare pentru fracturarea hidraulică după gaze de șist, în funcție de rezultatul lucrărilor inițiale de explorare. În Marea Britanie, obținerea de astfel de autorizații este un proces lent, care durează luni de zile.
Conoco Philips a forat o sondă pe aceeași locație în 1986, lucrările de explorare ducând la descoperirea de rezerve de petrol, însă nu în cantități care să justifice exploatarea lor comercială.
Caudrilla Resources este singura companie care a mai forat sonde pentru gaze de șist în Marea Britanie, fapt care a transformat-o în țintă a protestelor împotriva fracturării hidraulice.
Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că s-au cumpărat garduri de protecție suplimentare în așteptarea intensificării protestelor.
„Sunt destul de îngrijorat cu privire la securitate, o întreagă tabără ecologistă se va reloca în apropiere de perimetrul nostru de foraj, iar activiștii au declarat public că vor trece la acțiuni directe împotriva operațiunilor noastre”, a declarat CEO-ul Caudrilla Resources, Francis Egan.
Tradiție a protestelor
„Suspendarea lucrărilor de foraj nu va afecta planurile pe termen lung ale companiei. Multe alte companii de petrol și gaze din lume lucrează în condiții mult mai dificile decât Caudrilla Resources în Marea Britanie”, este însă de părere analistul Malcolm Graham-Wood de la VSA Capital.
Pe de altă parte, protestatarii privesc suspendarea lucrărilor ca pe o victorie și au anunțat că este doar începutul, fiind hotărâți să împiedice orice foraje după gaze de șist în Marea Britanie.
La rândul lor, reprezentanții Departamentului pentru Energie și Climă al guvernului britanic au ținut să declare din nou public că nu vor permite forajele după gaze de șist decât în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea publică.
Potrivit unor estimări, Marea Britanie dispune de resurse importante de gaze de șist, care ar putea reduce semnificativ dependența țării de importurile de energie, însă industria de profil, aflată încă la început, trebuie să demonstreze că este într-adevăr capabilă să extragă petrol și gaze din șisturi bituminoase.
Gigantul britanic de utilități Centrica a cumpărat recent o participație de 25% la concesiunile pentru gaze de șist ale Caudrilla Resources din nordul Angliei. Și grupul francez Total a anunțat că intenționează să exploreze după gaze de șist în Marea Britanie.
Pe de altă parte, Marea Britanie are o întreagă tradiție de proteste ecologiste care au pus piedici unor lucrări de infrastructură. Unul dintre cele mai cele mai notorii a avut loc în 1996. Atunci, când aproape 7.000 de persoane au demonstrat împotriva construirii unui nou drum rutier lângă Newbury, în sudul Angliei. Întârzierea lucrărilor a majorat costurile de construcție cu zeci de milioane de lire sterline.
Guvernul susține gazele de șist
„Luaţi exemplul Statelor Unite ale Americii, unde se deschid 10.000 de noi sonde anual pentru forarea gazelor de şist. Au ajuns să aibă tarifele la gaze de trei ori şi jumătate mai mici decât britanicii. Este deci o evidenţă internaţională că, dacă acest domeniu e reglementat corespunzător, nu prezintă pericole. Nu ne putem permite să pierdem acest tren”, a declarat, recent, premierul britanic, David Cameron.
În iulie, guvernul Marii Britanii a anunțat că va reduce cu peste 50% impozitul aplicat veniturilor rezultate din vânzarea gazelor de șist, pentru a încuraja investițiile în acest sector, susținând că, în acest fel, Regatul Unit va dispune de cel mai generos sistem de stimulente pentru explorarea și exploatarea de gaze de șist din lume.
„Vrem să creăm cele mai bune condiții industriei de profil pentru a explora și a scoate la suprafață acest potențial, într-o modalitate care să permită comunităților din zonele respective să beneficieze de pe urma acestor activități. Acest nou regim de impozitare, pe care intenționez să-l fac cel mai generos din lume, va contribui la asta”, a declarat atunci ministrul de Finanțe al Marii Britanii, George Osborne.
Trezoreria britanucă a anunțat, totodată, că va insista pentru ca firmele care vor desfășura activități de explorare și exploatare a gazelor de șist să furnizeze comunităților din zonele în care se situează zăcămintele vizate beneficii în valoare de cel puțin 100.000 de lire sterline pentru fiecare sondă forată. În plus, vor trebui să cedeze respectivelor comunități 1% din veniturile generate de fiecare locație de producție.