Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana UE renunță la ambiția de a deveni liderul lumii verzi: impune o țintă colectivă, și nu individuală, de energie regenerabilă pentru 2030

UE renunță la ambiția de a deveni liderul lumii verzi: impune o țintă colectivă, și nu individuală, de energie regenerabilă pentru 2030

eu-policy

Miercuri, Uniunea Europeană va face un pas înapoi în ceea ce privește ambiția sa de a deveni liderul cruciadei ecologiste mondiale. Noul pachet legislativ de obiective climatice și energetice pentru 2030 va înlocui țintele pentru 2020, care impuneau statelor membre reducerea emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% față de nivelul din 1990, și de a genera 20% din energia produsă din surse regenerabile.

La lansarea fostului pachet, din urmă cu 7 ani, aceste două obiective au fost legiferate ca fiind imperative pentru fiecare stat membru. Între timp însă Europa a fost lovită de recesiunea globală și de criza datoriilor suverane din zona euro.

Obiectivele ce urmează a fi anunțate astăzi sunt mult prudente și imperative mai mult la nivel colectiv, nu individual. 

Astfel, se așteaptă stabilirea unui procent cuprins între 35 și 40% în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030. 

24-27% - procentul de energie regenerabilă obligatoriu doar la nivelul UE, nu și la nivelul fiecărui stat

Însă, în urma presiunilor unor state precum Marea Britanie, care s-a opus stabilirii unui nou set de obiective obligatorii privind energia produsă din surse regenerabile, noile ținte nu vor fi inițial obligatorii pentru fiecare țară. În schimb, un obiectiv obligatoriu de energie produsă din resurse regenerabile va fi stabilit doar la nivel colectiv, pentru UE în ansamblul său, obiectiv cuprins între 24 la sută și 27 la sută până în 2030.

Marea Britanie susține că este mai important să se stabilească ținte ferme și obligatorii cu privire la reducerea emisiilor de CO2. Laolaltă cu Franța, Italia, Germania, Olanda și Spania, Marea Britanie sprijină o țintă de reducere cu 40% până în 2030 a acestor emisii, comparativ cu nivelurile din 1990. Unele state est-europene se tem că acest procent este mult prea mare, temere împărtășită și de comisarii europeni cu portofolii mai legate de industrie, care sunt în favoarea unei ținte de 35%.

Lobby pro și contra 

Companii de utilități precum E.ON au făcut lobby împotriva fixării de ținte obligatorii privind ponderea regenerabilelor în mixul energetic, în timp ce altele, cum ar fi Alstom sau Vestas, care produc elemente de infrastructură pentru energia regenerabilă, vor o țintă obligatorie de 30%. Greenpeace vrea 45%.

Tag Cloud