Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Guvernul slovac cere despăgubiri de până la 320 milioane euro de la Enel, susținând că italienii au încălcat contractul de concesionare a unei hidrocentrale

Guvernul slovac cere despăgubiri de până la 320 milioane euro de la Enel, susținând că italienii au încălcat contractul de concesionare a unei hidrocentrale

Enel arbitraj

Statul slovac le va lua italienilor de la Enel concesiunea hidrocentralei de stat Gabcikovo și le va cere, în plus, despăgubiri de până la 320 milioane euro, după ce tribunalul din Bratislava a decis că contractul prin care subsidiarei slovace a Enel, Slovenske Elektrarne, i s-a concesionat operarea hidrocentralei este invalid, a declarat premierul Slovac, Robert Fico.

Guvernul slovac mai intenționează să recupereze de la Enel sumele pe care italienii le-au încasat de pe urma operării hidrocentralei în cei 8 ani în care au deținut concesiunea acesteia, sume estimate de premierul Fico la 35-40 milioane euro pe an.

Slovacia a declanșat pe 4 decembrie 2014 o acțiune în justiție împotriva Enel, susținând că subsidiara slovacă a italienilor, Slovenske Elektrarne, a comis încălcări grave ale contractului de concesiune. Fico susține că Enel a blocat accesul autorităților de la Bratislava la informații esențiale pentru estimarea profitului hidrocentralei Gabcikovo și pentru distribuirea echitabilă a acestuia între Enel și statul slovac. Disputele între autoritățile de la Bratislava și Enel pe această temă datează din 2007.

Mai mult, Robert Fico a declarat că Enel nu a prezentat nici un plan de investiții în dezvoltarea hidrocentralei, aflată pe Dunăre, nu a efectuat lucrările de mentenanță ale hidrocentralei la care se angajase prin contract și nu și-a îndeplinit obligația legală de a plăti 5 milioane de euro pe an entității de stat care controlează direct hidrocentrala, Vodohospodarska Vystavba. Premierul anunțase la finalul anului trecut că Vodohospodarska Vystavba va prelua operarea hidrocentralei, astfel încât statul să beneficieze de întreg profitul generat de aceasta.

În replică, reprezentanții Enel au declarat că vor face recurs după ce vor primi oficial decizia tribunalului din Bratislava și motivarea acesteia. "Rămânem convinși de validitatea contractului de concesiune, care a fost de altfel confirmată de o decizie a unei instanțe inferioare slovace din 19 noiembrie 2013", a declarat un purtător de cuvânt al Enel.

Hidrocentrala Gabcikovo a fost separată de compania energetică slovacă Slovenske Elektrarne exact înainte de vânzarea acesteia către Enel, în 2006. Ulterior, Slovenske Elektrarne, devenită subsidiară a Enel, a concesionat operarea hidrocentralei pe o perioadă de 30 de ani.

Conflictul dintre statul slovac și Enel survine într-o perioadă în care italienii încearcă să-și vândă participația de 66% pe care o dețin la Slovenske Elektrarne, ca parte a unui plan mai larg de renunțare la o serie de active din Europa și în baza căruia intenționau, până nu demult, să-și vândă inclusiv operațiunile din România. Inclusiv statul slovac și-a exprimat interesul de a reprelua participația majoritară la companie. Alți investitori interesați sunt companiile ungare MVM și MOL, CEZ și EPH din Cehia, precum și finlandezii de la Fortum.

Enel a anunțat că va finaliza evaluarea ofertelor de cumpărare primite până la finalul lunii aprilie și că litigiul cu statul slovac pe tema hidrocentralei Gabcikovo nu va afecta procesul de vânzare a Slovenske Elektrarne.

Tag Cloud