Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed02212024

Last updateFri, 02 Feb 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Profituri de 10 ori mai mari pentru E.ON Moldova Distribuţie în 2012. Cât despre dividende… poate altădată

Profituri de 10 ori mai mari pentru E.ON Moldova Distribuţie în 2012. Cât despre dividende… poate altădată

e on Moldova distributie

Unul din cele trei braţe ale grupului german E. ON în România, E. ON Moldova Distribuţie, care este în acelaşi timp şi una din companiile din top 50 în ţara noastră după valoarea de piaţă estimată, a avut anul trecut un profit net de peste 70 milioane de lei. Distribuirea de dividende pentru anul financiar 2012 a fost din nou un subiect respins de 51% dintre acţionari, adică de acţionarul majoritar E. ON România, restul acţiunilor fiind deţinute de Fondul Proprietatea şi Electrica.

De la intrarea în România în anul 2005, grupul german nu prea şi-a făcut un obicei de a plăti dividende acţionarilor. Excepţia a fost când s-au recuperat o parte din creantele CFR de la 153 milioane de lei la 25 de milioane de lei, statul încasând astfel în anul 2011 suma de 111,2 milioane de lei.

Compania justifică într-o anumită măsură neplata dividendelor prin investiţii în modernizarea reţelelor. Dacă anunţurile de investiţii sunt destul de frecvente, cu cifre mari, mult mai frecvente sunt situaţiile în care oamenii rămân fără energie electrică. De obicei, reprezentanţii E. ON Moldova Distribuţie dau vina pe codul galben sau portocaliu sau pe furturile din reţele. Astfel că investiţiile sunt greu “resimţite” de omul simplu, plătitor de factura la electricitate.

E.ON Moldova Distribuţie a investit anul trecut 158 milioane de lei pe plan local, iar pentru acest an preconizează investiţii de 177 milioane de lei.

În anul 2012, profitul net al companiei a fost de 71,34 milioane de lei, din care s-a constituit o rezervă legală de 4,34 milioane lei. Astfel, profitul nerepartizat / reportat a rămas de 67 milioane de lei. Cum compania a mai avut un profit reportat de 88,3 milioane lei, rezultă un profit total nerepartizat / reportat de circa 155,3 milioane de lei.

Profitul net al firmei în 2011 a fost de doar 7,2 milioane de lei, de circa 10 ori mai mic decât în 2012.

Compania asigură distribuţia energiei electrice în cele şase judeţe din zona Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui printr-o reţea de distribuţie de circa  80.000 de kilometri. Valoarea de piaţă a companiei era estimată în urmă cu câteva luni la circa 280 milioane de euro.

Grupul german E.ON a avut anul trecut în Romania afaceri consolidate de 5,2 miliarde lei (1,2 miliarde euro).

Tag Cloud