Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Închiderea centralei electrice de la Brazi a OMV Petrom și reducerea producției de energie eoliană au dus prețul energiei electrice la un nou maxim al acestui an

Închiderea centralei electrice de la Brazi a OMV Petrom și reducerea producției de energie eoliană au dus prețul energiei electrice la un nou maxim al acestui an

Electrica SA

Prețul mediu al electricității pe piața spot din România s-a majorat joi cu 3,68%, ajungând la peste 300 de lei/MWh (65 de euro/MWh), fiind înregistrat un nou maxim al acestui an, ca urmare a scăderii considerabile a producției în prima parte a zilei din cauza închiderii centralei OMV Petrom de la Brazi, anunțată în exclusivitate de Profit.ro, și a unei producții reduse de energie eoliană.

Profit.ro anticipa joi dimineață că în urma reducerii producției la nivel național, este posibil ca pe piața de electricitate prețurile să crească și mai mult după indisponibilizarea celor 860 de MWh pe care i-ar fi produs centrala de la Brazi.

Nivelul producției de joi, de 9.200 MW se situează în apropierea nivelului consumului intern. În prezent, România produce o cantitate de energie electrică cu doar 200 de MW peste nivelul consumului, ceea ce a pus presiune pe prețurile de pe piața pentru ziua următoare (PZU), care miercuri înregistrase cel mai mare preț mediu din acest an, de 291 lei/MWh. De altfel, și miercuri și joi au fost înregistrate și maxime orare de peste 90 de euro/MWh pentru curentul livrat în ziua următoare între orele 19 și 21. Principala cauză identificată de Profit.ro era presiunea cererii din restul Europei, afectată de o stare a vremii nefavorabilă, dar și consumul intern ridicat și prognoza meteo pentru România, care anunțau temperaturi minime sub -15 grade, precum și o slăbire a intensității vântului, ce ar conduce la o reducere a producției de energie eoliană. Prețurile din România rămân sub cele din Ungaria și Slovacia, unde un MWh costa pe PZU 68, respectiv 6 euro.

Micșorarea producției cu cei 860 MW ai centralei de la Brazi și scăderea producției de energie eoliană de la peste 2.000 de MW, cât a fost în ultimele zile, la aproximativ 200 de MW, a fost parțial compensată de creșterea producției de energie solară, care în prezent este de 550 de MW. Și hidrocentralele merg la capacitate maximă, producând 3.400-3.500 de MW.

Scăderea producției de energie eoliană are ca principal motiv lipsa vântului, însă există și o cauză tehnică. Potrivit unor surse din piață mai multe turbine eoliene nu au putut fi repuse în funcțiune după ce în urmă cu câteva zile au fost oprite la solicitarea Transelectrica. Compania de stat a înregistrat avarii la una dintre liniile sale din regiune și a solicitat producătorilor de energie eoliană reducerea producției. Gerul din ultimele zile a condus la înghețarea “morilor de vânt” și a îngreunat repunerea în funcțiune a acestora.

În pofida unui consum aproape record, de 9.500 MW, în ultimele zile, producția a depășit în medie cu 1.500 MW nivelul acestuia, recent fiind înregistrat și un nou maxim istoric. România a înregistrat luni, în apropierea orei 19, cea mai mare producție de electricitate din istorie, de 11.336 MW, cu 41 MW peste fostul record, realizat pe 20 decembrie 2016, de 11.295 MW, producția de energie hidro atingând o valoare ridicată, de peste 3.400 MW.

Starea de dezechilibru în care se afla sistemul național de transport al gazelor din cauza consumului casnic ridicat, dar și a deciziei Gazprom de a satisface doar 25% din cantitatea de gaze solicitată de România, au determinat autoritățile să oprească alimentarea cel puțin a unui mare consumator, și anume centrala electrică pe gaze a OMV Petrom de la Brazi.

OMV Petrom a anunțat sistemul european de informare în domeniul energiei (REMIT, de închiderea în totalitate a centralei de la Brazi pentru ziua de 1 martie, motivul invocat fiind ”presiunea redusă a gazelor din rețea”. Centrala a funcționat doar parțial și în cursul zilei de miercuri: la jumătate din capacitate (440 MW din totalul de 860 MW) în prima parte a zilei, până la ora 13, pentru ca apoi să scadă la o capacitate de 207 MW, potrivit REMIT.

Starea de dezechilibru în care sistemul de transport de gaze din România vine într-un moment total nepotrivit pentru cel de-al doilea mare producător de gaze din România. Dacă ar fi funcționat la capacitate maximă, centrala ar fi permis companiei să profite de prețul ridicat al energiei electrice de pe piața pentru ziua următoare, care miercuri a ajuns pentru anumite intervale orare și la 90 de euro/MWh. Însă, în condițiile opririi centralei și ținând cont că OMV Petrom are semnate contracte de furnizare a energiei electrice, compania va fi nevoită să cumpere (și nu să vândă, cum ar fi fost normal) electricitate de pe PZU, pentru a-și onora obligațiile contractuale.

Tag Cloud