Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat11232024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Iarna nu-i ca vara, nici caldura ca frigul. Epoca tarifelor mici la energie s-a sfarsit

Iarna nu-i ca vara, nici caldura ca frigul. Epoca tarifelor mici la energie s-a sfarsit

iarna-nu-i-ca-vara-nici-caldura-ca-frigul-epoca-tarifelor-mici-la-energie-s-a-sfarsit

Romania se pregateste sa revina in recesiune anul viitor, in pofida performantelor din trimestrul al treilea al lui 2011, iar firmele si populatia vor mai avea de infruntat un inamic, pe langa somaj si inghetarea veniturilor sau diminuarea profiturilor. Este vorba de aceasta data de un inamic natural, iarna, care colaboreaza cu o puternica agentie, ANRE, si cu un serviciu de securitate la care lucreaza mai multi agenti termici si electrici. Drept urmare, romanii ar trebui sa se gandeasca serios la solutii aternative de eficientizare a luptei impotriva invadatorilor care vor sa le inghete nu numai veniturile, ci si apartamentele

Vestea proasta pentru persoanele fizice si juridice din Romania vine de la Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care intentioneaza sa oblige distribuitorii de gaze si electricitate, incepand cu 2012 sau 2013, sa propuna clientilor solutii de eficientizare ale caror costuri pot fi recuperate prin ajustarea pretului de livrare.

Cu alte cuvinte, o majorare a tarifelor la energie termica si electrica. Proiectul ar urma sa fie adoptat printr-o lege care sa transpuna in legislatia nationala o directiva a UE, iar la elaborarea sa ANRE a luat in calcul atat angajamentul Guvernului fata de UE de reducere cu 20% a consumului de energie la nivelul anului 2020, cat si iminenta crestere a preturilor energiei si gazelor pana in 2013-2015, din cauza obligatiilor impuse Romaniei de FMI si ca urmare a internalizarii in preturile finale a costurilor de mediu si a ajutoarelor de stat pentru energii regenerabile.

"Operatorii sistemelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale vor realiza anual o economie de energie de minimum 0,5% din volumul energiei distribuite in anul precedent. Economia de energie se va realiza la consumatorii finali si va fi raportata catre ANRE si validata de ANRE", se arata in proiect. Nerealizarea partiala sau integrala a obiectivului va fi sanctionata prin penalizari echivalente cu un procent din cifra de afaceri aferenta activitatii de furnizare a energiei egal cu diferenta dintre tinta de economie de energie (adica 0,5%) si economia efectiv realizata.

Creste pretul gazului pentru companii

O alta veste proasta, in special pentru companii, este adusa de o alta decizie a ANRE, potrivit careia acestea vor plati, de la 1 ianuarie, cu 5% mai mult pentru gazele naturale, din cauza cresterii pretului gazelor importate, iar tarifele pentru populatie vor ramane nemodificate.

Cresterea pretului gazelor pentru companii este motivata de avansul tarifului gazelor importate de la 138,88 lei/MWh la 149,54 lei/MWh, precum si de un consum estimat in urcare in perioada ianuarie-martie 2012, fata de octombrie-decembrie. Companiile si populatia platesc tarife diferite la gazele naturale, in functie de un cos compus din gaze din productia interna, gaze importate si gaze din depozitele de inmagazinare.

Gazele produse in Romania sunt de circa doua ori mai ieftine comparativ cu cele importate din Rusia. Cosul pentru companii este compus in proportie de 67% din gaze produse in Romania si 33% din gaze de import, in timp ce cosul destinat populatiei are 91,5% gaze din productia interna, iar diferenta din import.

Aer conditionat sau centrala termica?

Chiar daca, la presiunile Fondului Monetar International (FMI), parea inevitabila o reducere considerabila a subventiilor in domeniu, se pare ca anul electoral a avut un cuvand decisiv in stabilirea noilor tarife la energie termica pentru populatie. Primariile au decis sa subventioneze in continuare acest tip de energie cu procente mai mari de 50% uneori.

In Bucuresti, de exemplu, costul unei gigacalorii este de 276,3 lei, in timp ce pretul subventionat este de 119 lei. Iar pentru un apartament cu doua camere, in mod normal necesarul este de 1,2 gigacalorii pe luna.

Cu toate aceste subventii, mai ales in conditiile unei recesiuni, dar si ale recentei decizii de inghetare a salariilor bugetarilor, ce vor avea efect si asupra veniturilor salariatilor din sectorul privat, facturile la intretinere ar putea deveni insuportabile in lunile de iarna pentru cetateni. Ei ar trebui sa se orienteze catre alte solutii si sa faca un calcul cost-beneficiu in vederea oportunitatii renuntarii la sistemul de incalzire centralizat, care se remarca prin pierderi fabuloase.

In prezent, incalzirea centralizata detine “partea leului” pe piata. In Bucuresti, nu mai putin de 570.000 de apartamente sunt bransate la acest sistem. Capitala este urmata de Timisoara, cu 88.000 de apartamente, si de Iasi, cu 58.000 de apartamente. In prezent, in majoritatea oraselor din Romania incalzirea cu centrale termice individuale pe gaze este mai ieftina decat cea prin sistemele centralizate.

Beneficii si riscuri

Mai exista insa un mijloc de incalzire care, in anumite conditii, in special in orasele cu clima mai calda, este si mai eficient. Este vorba de aparatele de aer conditionat. In absenta totala a subventiilor, acestea ar avea o eficienta mai mare cu 40% decat cea a sistemului centralizat.

Aerul conditionat este cea mai ieftina solutie de incalzire si face fata foarte bine daca temperatura nu coboara sub minus 5 grade Celsius, iar unii producatori sustin ca aparatele functioneaza foarte bine si la mai putin de -10 grade.

Aerul conditionat are avantajul ca produce o cantitate de caldura mai mare decat energia electrica pe care o consuma, coeficientii de eficienta supraunitari fiind explicati de faptul ca se utilizeaza, pe langa energia de alimentare, si energia din mediul exterior.

Practic, un aer conditionat de 12.000 de BTU poate consuma, la incalzire, 1.000 de wati-ora de curent electric, producand in schimb caldura 3.600 de wati-ora. Se ajunge astfel la un cost pe unitatea de energie produsa (kWh) de 3,4 ori mai mic decat in cazul radiatorului sau resoului si cu circa 10% mai mic decat in cazul centralelor cu gaze.

Totusi, exista probleme si cu aparatele de aer conditionat. Ele nu sunt recomandate daca temperatura exterioara se situeaza sub -5 grade Celsius. Motivul: daca temperatura exterioara scade sub aceasta valoare, aparatul de aer conditionat pune in functiune rezistentele de incalzire deoarece pompa de caldura nu va mai functiona eficient.

Pentru ca unitatea exterioara risca sa inghete. Rezistenta electrica are eficienta 1, si nu de 3,4, pentru raportul energie electrica consumata la caldura generata, ceea ce diminueaza grav eficienta sistemului.

Pentru a obtine o temperatura medie de 20 de grade, in conditiile unei temperaturi exterioare de -15 grade Celsius, specialistii recomanda instalarea la fiecare metru cub de volum al unei camere a unui calorifer cu o putere de 40 wati, ceea ce duce la un consum de 5.900 de wati pe ora pentru o locuinta de 55 de metri patrati. Daca se ia in calcul o medie a temperaturii mai ridicata de -5 grade, data fiind clima din Romania, consumul de energie s-ar reduce la 4,1 kwh.

Incalzirea prin plinta

Proiectat si produs in Anglia de catre DiscreteHeat Company Limited, sistemul inlocuieste plinta si caloriferele. Functioneaza atat cu boilerele si centrale termice conventionale deja existente, cat si cu surse de energie regenerabila, precum cea solara sau geotermala.

Potrivit producatorilor, testele arata ca acest sistem de incalzire este cu cel putin 13% mai eficient decat cel cu calorifere. Folosind centrala si sistemul de control corecte, este posibila o economie de energie de pana la 25%. Diferenia dintre acest sistem si incalzirea in podea este destul de redusa, prin faptul ca incalzeste camera din toate directiile si la un nivel jos.

In schimb, este foarte simplu de montat, la fel de simplu precum instalarea unui calorifer. Pentru ca este la fel de ingust si discret ca o plinta vsi nu ocupa niciun fel de spatiu pe perete sau podea. Pentru ca este deasupra nivelului pamantului, poate fi folosit cu orice tip de podea, inclusiv cele de lemn sau acoperite de mocheta.

Panouri radiante cu infrarosu

Spre deosebire de sistemele conventionale de incalzire, care folosesc carburanti traditionali si care emit noxe, panourile radiante cu infrarosu sunt printre putinele alternative pentru un mediu curat, pentru ca folosesc exclusiv energie electrica. In plus, datorita randamentului crescut, aceste panouri nu pierd caldura, economisind astfel si energia electrica consumata.

Ele nu incalzesc aerul, ci obiectele din locuinia, de aceea este extrem de importanta pozitia si structura pe care sunt instalate. Drept urmare, adecvarea puterii acestora la spatiul de incalzit este vitala, pentru a nu avea surprize neplacute.

Incalzire electrica in pardoseala

Sistemele de incalzire electrica in pardoseala contin cabluri de incalzire sau covorase de incalzire si termostate electronice de control. Aceste sisteme pot fi folosite fie acasa, in baie sau in dormitor, fie la birou, atelier sau in sala de sport.

Ele pot fi instalate in interiorul constructiilor noi sau in cladiri existente peste vechea pardoseala.Incalzirea in pardoseala poate fi folosita ca sursa totala de incalzire sau ca una doar complementara. Sistemul poate fi instalat in toate tipurile de pardoseala, cum ar fi pardoselile de beton, pardoselile renovate ale bailor si noile sau vechile pardoseli de lemn.

Tag Cloud