Gigacaloria pentru firme s-ar putea scumpi în București cu până la 40%
- Detalii
- Publicat în 17 December 2013
Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici din Capitală ar putea creşte cu circa 30%, de la 252,17 lei la 329,30 lei fără TVA, pentru cei alimentaţi din centralele RADET, şi cu circa 40%, de la 212,95 de lei la 296,49 de lei, pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii, proiectul urmând să fie discutat miercuri în CGMB.
Aceste tarife ar fi trebuit să fie recalculate în luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
"Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare înregistrate de RADET Bucureşti, în perioada februarie - iulie 2013, în valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )", se arată în raportul de specialitate aferent proiectului, citat de Mediafax.
Proiectul de hotărâre prevede majorarea preţului gigacaloriei pentru agenţii economici alimentaţi din puncte termice urbane şi centrale termice ale Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) de la 252,17 lei la 329,30 lei, fără TVA, iar pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii - de la 212,95 de lei la 296,49 lei, fără TVA.
Preţul local de facturare al energiei termice pentru agenţii economici se va aplica timp de un an, perioadă necesară pentru recuperarea pierderilor financiare ale RADET aferente perioadei februarie - iulie 2013, potrivit iniţiatorilor proiectului.
"RADET a început demersurile de ajustare a preţurilor de facturare imediat după majorarea preţului de către producătorii de energie termică, în principal ELCEN SA, dar acestea au fost întârziate din cauza corespondenţei purtate timp îndelungat cu autorităţile de reglementare", au declarat reprezentanţii Primăriei Capitalei, citați de Mediafax, la începutul lunii noiembrie, atunci când proiectul a fost pus în dezbatere publică.
În ceea ce priveşte preţul gigacaloriei pentru populaţie, reprezentanţii municipalităţii au precizat că se doreşte ca energia termică să rămână la valoarea actuală, de 169,88 de lei, cu TVA, faţă de 320 de lei, preţ la care este achiziţionat agentul termic de la Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). Astfel, în prezent, subvenţia acordată de Primăria Capitalei este de 46,9 la sută din costul gigacaloriei.
Proiectul s-a aflat în dezbatere publică până în 19 noiembrie.