Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Curent mai ieftin cu 5% în Bulgaria, din august

Curent mai ieftin cu 5% în Bulgaria, din august

Contoar

Comisia de Stat pentru Energie din Bulgaria a anunţat luni seara că decizia finală este de a ieftini energia electrică începând cu 1 august, după ce s-a mai operat o ieftinire în luna martie. Clienţii celor trei mari reţele private de distribuţie care operează în Bulgaria, CEZ, EVN şi Energo Pro, vor plăti în medie cu 5% mai puţin pe kWh, scrie Novinite.

Preţul final pentru consumatorii casnici ai CEZ, din vestul Bulgariei, preţ care include şi serviciile de reţea, va fi de 0,15 leva / kWh ziua (0,8 euro) şi de 0,09 leva pe timp de noapte. Acelaşi preţ va fi şi pentru clienţii EVN, din sudul ţării, în timp ce în est se va plăti 0,16 leva.

Şi în România s-a anunţat o scădere a preţului cu circa 4,75%, începând din iulie, după ce înainte cu două luni se vorbea, fără vreo fundamentare, de o ieftinire de 10%. Acestea sunt insă date estimative primare, furnizate de ANRE (Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei n.r.). La noi nu se iau decizii clare în acest sens iar acest lucru ar putea fi bun dacă ar presupune o reglementare mai redusă a preţului. Este vorba însă doar despre bâlbâieli.

Situaţia din Bulgaria este într-o oarecare măsură precum cea din România, dacă este să ne referim măcar la sustenabilitatea tot mai dificilă a scumpirii curentului ca urmare a energiei regenerabile, pe fondul cererii tot mai reduse de energie dată în bună măsură de dezindustrializare.

Astfel că obligativitatea de a prelua cu prioritate toată energia regenerabilă în reţelele electrice a condus la probleme extrem de grave în Bulgaria, probleme cu care se poate confrunta şi România în curând. Consumul total de energie a scăzut dar producţia de energie regenerabilă (care e mai scumpă) a crescut peste previziunile guvernului.

Consecinţele sunt cel puţin două: pe de o parte, ceilalţi jucători din energie îşi reduc producţia sau au dificultăţi financiare greu de prevăzut iar pe de altă parte, statul nu mai poate onora promisiunile distribuitorilor de energie de a le rambursa banii plătiţi pe energia verde, pentru că e mai multă decât se prevedea în 2012 când s-a dat legea. Distribuitorii au fost afectaţi de curând şi de ieftinirea electricităţii începând cu luna martie. În situaţia de a-şi reduce producţia au ajuns în ultimele luni şi centrala nucleară de la Kozlodui dar şi minele.

Există însă şi o diferenţă importantă faţă de România. În Bulgaria, preţul curentului se rezolvă de multe ori… ieşind în stradă.

Tag Cloud