Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue12032024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Ministerul Energiei plătește prima tranșă din ajutorul de stat pentru CE Hunedoara la o zi după demisia directorului general al Complexului

Ministerul Energiei plătește prima tranșă din ajutorul de stat pentru CE Hunedoara la o zi după demisia directorului general al Complexului

CE Hunedoara

Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor Publice și Complexul Energetic Hunedoara au semnat, joi, convenția privind acordarea către CE Hunedoara a primei tranșe, în valoare de 98,4 milioane lei, din ajutorul de stat individual de salvare.

Convenția a fost semnată la o zi după ce directorul general al CE Hunedoara, Constantin Jujan, a demisionat din funcţie, acuzând că acordarea împrumutului sub formă de ajutor de stat de la Guvern întârzie, în condiţiile în care există un calendar convenit cu FMI şi Comisia Europeană privind activităţile CE Hunedoara.

Suma aferentă tranșei întâi din ajutorul de stat, în valoare de 98,4 milioane lei, urmează a fi utilizată pentru cheltuielile curente și pentru acoperirea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

”Astăzi am făcut încă un pas important pe drumul către salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Este un demers pe care ni l-am asumat și pe care îl facem pentru un actor strategic al Sistemului Energetic Național. Ne dorim să salvăm complexul, care are un rol incontestabil în asigurarea securității energetice. De asemenea, nu pierdem din vedere nici impactul social și economic avut de deciziile referitoare la soarta CEH asupra Văii Jiului”, a declarat, în comunict, Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei.

O a doua tranșă, de 68,5 milioane de lei, urmează să completeze sumele de care complexul are nevoie pentru efectuarea cheltuielilor curente minime de susținere a activităților pe o perioadă de 6 luni de la acordare.

Pentru a beneficia de ajutorul de stat individual de salvare, Complexul Energetic Hunedoara urmează să prezinte un program de restructurare care trebuie avizat și de Comisia Europeană. De asemenea, sumele primite nu pot fi utilizate în sectorul cărbunelui, compania asumându-și obligația de a separa legal activitatea de minerit de restul activităților desfășurate.

Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului.

”Măsura de salvare a CE Hunedoara se impune și din punct de vedere social, întrucât întreruperea activității complexului ar conduce la creșterea semnificativă a ratei șomajului și ar fi afectat serviciul public de interes general reprezentat de producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie termică”, se mai afirmă în comunicatul Ministerului Energiei.

Miercuri, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Constantin Jujan, a demisionat din funcţie, acuzând că acordarea împrumutului sub formă de ajutor de stat de la Guvern întârzie, în condiţiile în care există un calendar convenit cu FMI şi Comisia Europeană privind activităţile CE Hunedoara.

”Am demisionat din cauza întârzierii acordării împrumutului sub formă de ajutor de stat de la Ministerul Finanţelor Publice, cele 98 de milioane de lei aprobate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 22/2015. S-a întârziat prea mult din cauza birocraţiei. Este şi un calendar convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE), privind activităţile companiei. Urma să facem achiziţii de certificate, era nevoie de bani şi pentru programul de restructurare. Dar s-a ieşit din aceste termene”, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Constantin Jujan.

Jujan a precizat că a discutat despre aceste probleme şi cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, însă nu s-a ajuns la nicio concluzie.

”Se ştia deja că societatea are o situaţie dificilă. Orice întârziere o afectează şi mai mult”, a adăugat Jujan. Constantin Jujan ocupa funcţia de director al CEH din luna februarie a acestui an.

Guvernul a aprobat, în luna iunie, acordarea unui împrumut de 167 de milioane de lei Complexului Energetic Hunedoara, ca ajutor de stat individual pentru salvare, condiţionat însă de garanţii şi cu obligaţia conducerii companiei de a redacta un plan de lichidare voluntară, dacă împrumutul nu este restituit sau unitatea nu prezintă un program de restructurare.

Împrumutul ar urma să fie acordat în două tranşe pe o perioadă de şase luni, pentru acoperirea necesarului de lichidităţi, pe baza unei analize economico-financiare realizate de Eximbank, iar valoarea garanţiilor trebuie să acopere cel puţin 120% din împrumut, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală urmând să instituie în acest sens sechestre asiguratorii asupra unor bunuri imobile, conform unei decizii adoptate de Guvern în ultima şedinţă.

Prima tranşă din împrumut va fi în cuantum de 98,4 milioane de lei, iar a doua tranşă va ajunge la 68,5 milioane de lei, însă va fi condiţionată de rambursarea unui alt împrumut pe care Guvernul l-a mai acordat CEH în luna mai, pe o perioadă de trei luni, în valoare de 40 de milioane de lei.

CE Hunedoara ar urma să restituie împrumutul din surse proprii, dar va putea beneficia de o prelungire a perioadei de acordare a acestuia, în cazul în care prezintă un program de restructurare avizat şi de Comisia Europeană.

Dacă în termen de şase luni nu este prezentat un plan de restructurare sau nu este indicată dovada restituirii împrumutului, compania va fi obligată să prezinte un plan de lichidare voluntară. O altă condiţie pentru acordarea împrumutului este ca banii să nu fie alocaţi pentru sectorul cărbunelui, activitatea minieră a societăţii urmând să fie separată legal de celelalte activităţi.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate. Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

Tag Cloud