Ajutor de stat la CE Hunedoara, pentru rambursarea unui vechi ajutor de stat ilegal. Rambursarea este condiție a acordării unui nou ajutor de stat. Ați citit bine
- Detalii
- Publicat în 14 May 2015
Trezoreria va împrumuta 40 milioane de lei, "în condiţii de piaţă" (sic!), pe o perioadă de 9 luni, Complexului Energetic Hunedoara, din venituri rezultate din privatizare, astfel încât să poată fi rambursat un alt ajutor de stat, acordat societății în guvernările anterioare şi stabilit drept ilegal de către Comisia Europeană, a anunţat Guvernul.
Rambursarea vechiului ajutor de stat, declarat ilegal de către Comisia Europeană, este o condiție pentru ca Guvernul să poată acorda un nou ajutor de stat CE Hunedoara, sub forma unui împrumut pe şase luni de 167 milioane lei, tot din bani proveniți din privatizări, pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor societății pentru o perioadă de şase luni de la acordare, inclusiv cele necesare achiziţionării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
Ajutorul de stat considerat ilegal de către Comisia Europeană a fost acordat începând cu anul 2008 societăților Electrocentrale Deva și Termoelectrica, societăți care, ulterior, au fost integrate în Complexul Energetic Hunedoara.
Ajutorul a constat în aceea că producătorul de energie controlat de stat Hidroelectrica a acceptat să cumpere de la Electrocentrale Deva și Termoelectrica energie electrică la prețuri cu 40%-60% mai mari decât prețul mediu al pieței de la acel moment. Contractele bilaterale în baza cărora Hidroelectrica a efectuat aceste achiziții de energie electrică au fost semnate în 2008 și 2009, pe perioade de 10 ani.
Contractele au fost reclamate la Comisia Europeană în 2011 de către Fondul Proprietatea, acționar minoritar la Hidroelectrica, cu 20% din acțiuni. "Autorul plângerii susține că Hidroelectrica a încheiat cu cei doi producători de energie electrică menționați mai jos contracte la prețuri mai mari decât prețul mediu al pieței, exprimat de prețul mediu pe piața de schimb liberă a tranzacțiilor bilaterale din România, care, după calculele efectuate de către reclamant, este de 166,4 lei/MWh. Dat fiind că Hidroelectrica este o întreprindere controlată de statul român, autorul plângerii afirmă că aceste contracte reprezintă, de fapt, acordarea unui ajutor de stat respectivilor vânzători de energie electrică", arăta Comisia Europeană în 2012.
"În data de 20 aprilie 2015, Comisia Europeană a dispus recuperarea ajutorului de stat de către statul român, considerând că acest ajutor de stat a fost acordat ilegal de România. Comisia a dispus ca România să recupereze ajutorul incompatibil de la beneficiari. Obligația de recuperare a ajutoarelor se extinde la Complexul Energetic Hunedoara, în calitate de succesor în drepturi al societăţii Electrocentrale Deva şi al societăţii P.E.E.T. Termoelectrica S.A.. Sumele care trebuie recuperate sunt purtătoare de dobândă de la data de la care au fost puse la dispoziția beneficiarilor până la recuperarea lor efectivă", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență prin care Guvernul acordă un împrumut de 40 milioane lei CE Hunedoara.
În situația în care acest ajutor de stat declarat ilegal de către CE nu este recuperat, Guvernul nu poate acorda CE Hunedoara ajutorul de stat pentru salvare în valoare de 167 milioane lei menționat mai sus. Pentru rambursarea ajutorului de stat ilegal, este necesară, deci, acordarea de către Trezorerie a unui împrumut de 40 milioane lei, din venituri provenite din privatizare, pe o perioadă de 90 de zile.
"În cazul neacordării de urgenţă a ajutorul de stat individual pentru salvare autorizat deja de Comisia Europeană pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., societatea nu va mai putea continua activitatea, riscul intrării acesteia în faliment fiind iminent, cu consecinţe grave atât în plan social, cât şi în ceea ce priveşte asigurarea serviciul public de interes general reprezentat de producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie termică pentru comunitatea locală", se arată în nota de fundamentare.
Împrumutul va fi acordat de Ministerul Finanțelor Publice "în condiții de piață", în baza unei analize economico-financiare efectuate de către EximBank. EximBank va stabili capacitatea de rambursare, clasa de risc a societății și marja de dobândă peste ROBOR a împrumutului. Aceasta va rămâne fixă pe toată durata de derulare a creditului.
Împrumutul se acordă cu condiţia constituirii unor garanţii prin instituirea de către organul fiscal competent al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietatea societăţii. Valoarea garanţiilor trebuie să acopere cel puțin 120% din cuantumul imprumutului.
Împrumutul se va acorda după încetarea procedurii de administrare specială instituită asupra societăţii în baza Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările şi completările ulterioare.
După rambursarea ajutorului de stat declarat ilegal de către Comisia Europeană, Ministerul Finanțelor Publice va acorda CE Hunedoara ajutorul de stat individual pentru salvare de 167 milioane lei menționat mai sus, aprobat de Comisia Europeană pe 21 aprilie 2015. Condițiile de acordare a acestui ajutor de stat vor fi aprobate printr-un act normativ ulterior.
În plus, Executivul a dat o Hotărâre prin care a abrogat strategia de privatizare a complexului prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 86/2013.
Potrivit publicației mesagerulhunedorean.ro, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, despre abrogarea strategiei de privatizare, că „era necesară, ţinând cont de situaţia economică a societăţii, toate complicaţiile intervenite, dar şi de lipsa de interes din partea potenţialilor investitori”.
În ceea ce priveşte acordarea ajutorului de stat pentru salvarea CEH, Gerea a declarat că va fi ca o gură de oxigen, între timp urmând să fie prezentată o strategie prin care activitatea complexului să fie eficientizată.
Despre o eventuală lichidare a complexului, acesta a spus că este exclusă o astfel de ipoteză. „Nu se poate pune problema aşa. Se poate, la un moment dat, odată cu ridicarea administrării speciale, se poate pune sechestru pe anumite bunuri, numai că partea din active negajate valorează mult mai mult decât datoriile care se înregistrează acum. Nu se va ajunge în nici un caz la lichidarea societăţii“, a precizat ministrul Energiei.