Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Noi demisii la vârful Hidro Tarniţa

Noi demisii la vârful Hidro Tarniţa

hidro-tarnita

 

Conducerea firmei de proiect Hidro Tarniţa, companie care se tot ocupă de realizarea centralei de mare putere de la Tarniţa – Lăpuşteşti cu acumulare prin pompaj, care presupune o investiție greenfield estimată la aproximativ un miliard de euro, a trecut recent, la fel ca anul trecut de altfel, prin mai multe schimbări.

Astfel, în vara aceasta, patru membri ai Consiliul de Administraţie şi-au pierdut funcţiile prin demisii sau revocări. Este vorba despre Cătălin Deaconescu, Rossita Gabriela Dumitriu, Novak Levente şi Ovidiu  Demetrescu.

În locul acestora au fost numiţi Dragoş Roşu, Mihai Liviu Mihalache, Laurenţiu Dan Tudor şi Iulian Marian Butnaru.

CEO al companiei este Ovidiu Demetrescu iar CFO este Dan Gherghelaş.

Toate astea după ce în urmă cu mai puţin de un an, administratorul Daniel Costel Andronache a demisionat iar în locul său a fost numit ca administrator interimar Ovidiu Demetrescu. Acesta din urmă a fost numit apoi şi director general cu contract de mandat, înlocuindu-l astfel pe directorul general interimar de anul trecut Dan Gherghelaş.

Înainte de interimarul Dan Gherghelaş (actualmente CFO) a fost director general Dan Cârlan, care şi-a dat demisia pentru a pleca pe funcţia de prefect de Iaşi.

Toamna trecută, administratorul Ioan Roşca a fost revocat din funcţie iar în locul lui a fost aleasă Rossita Dumitriu, care recent a părăsit funcţia prin revocare. Tot o revocare din funcţie s-a produs şi la finele lunii iulie a anului trecut când Mihail Stănculescu, membru al Consiliului de Administraţie a fost revocat din funcţie şi apoi a fost numit ca administrator Cătălin Deaconescu, cel care a demisionat recent.

Firma prin care se propune realizarea hidrocentralei de mare putere de la Tarniţa – Lăpuşteşti cu acumulare prin pompaj, îi are acum drept acţionari pe Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, cu o deţinere de 99,358% şi CE Hunedoara (0,642%).

Că tot veni vorba de acţionarii statului, să spunem că după două somaţii prin care Complexului Energetic Hunedoara i se cerea să plătească restanţele de 6,23 milioane de lei pentru acţiunile subscrise în cazul unei majorări de capital a Hidro Tarniţa, aceasta din urmă a renunţat. Mai mult decât atât, lunile trecute s-a propus ca grupul din Hunedoara să primească înapoi şi banii vărsaţi deja (30% din totalul la cât s-a angajat) şi să iasă din acţionariat.

Pentru ca CE Hunedoara să primească banii, în primă instanţă, s-a hotărât anularea acţiunilor  subscrise în decembrie 2013 de Complex pentru ca apoi să fie emise altele noi, în acelaşi număr şi cu aceeaşi valoare şi apoi vândute celuilalt acţionar, SAPE, societate desprinsă din Electrica SA şi care gestionează participaţiile minoritare ale statului la companiile de distribuţie de energie.

Oricum, CE Hunedoara nu primeşte toţi cei circa 2,6 milioane de lei. Din această sumă se scad dobânzi de întârziere, contravaloarea daunelor suferite de Hidro Tarniţa dar şi alte cheltuieli.

Ca scurt istoric să amintim că în AGEA din 12 decembrie 2013 a Hidro Tarniţa s-a aprobat majorarea capitalului cu 75.685.000 lei. Complexul Energetic Hunedoara a subscris în cadrul majorării pentru 88.425 din acţiunile nou emise din totalul de 756.850 acţiuni nou emise, fiecare cu valoare nominală de 100 de lei.

Termenul limită pentru plata totală a acţiunilor a fost 31 decembrie 2014 dar Complexul Energetic Hunedoara a plătit doar 30% din acţiuni. De la data limită de 31 decembrie 2014 , Hidro Tarniţa a calculat dobânzi de întârziere şi daune.

La acea majorare de capital de mai sus trebuia să participe iniţial şi Nuclearelectrica, Romgaz şi CE Oltenia (cu câte 8,9 milioane lei), Hidroelectrica (31,3 milioane lei), CE Hunedoara şi Electrica (câte 8,8 milioane lei) tot până la 31 decembrie 2014. N-a fost să fie.

 

Tag Cloud