Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Încasările bugetare din redevențe petroliere pe anul trecut au rămas la același nivel ca în 2012

Încasările bugetare din redevențe petroliere pe anul trecut au rămas la același nivel ca în 2012

Erste Petrom

 

Statul român a încasat anul trecut, în total, din redevențe petroliere și miniere, suma de 1,436 miliarde lei, cu 2,9% mai puțin decât în 2012 (1,479 miliarde lei).

Potrivit execuției bugetare pe 2013, redevențele petroliere, care reprezintă grosul încasărilor din această sursă, au adus la buget 1.218.351.300 lei, în creștere strict marginală, cu 0,01%, față de anul anterior (1.218.218.456 lei).

Din redevențe miniere s-a colectat suma de 217,62 milioane lei, cu 16,6% mai puțin decât în 2012 (260,99 milioane lei).

Anul trecut, principalul producător de hidrocarburi din România, OMV Petrom, a raportat o creștere marginală a producției interne. Al doilea mare producător al țării, Romgaz, a raportat o scădere marginală a producției, coroborată cu creșterea prețului de vânzare al acesteia și a costurilor cu redevențele, ca urmare a extracției de gaze din câmpuri cu producție mai mare comparativ cu anul anterior.

De la 1 ianuarie 2014, redevențele miniere au fost majorate cu 25%, cu excepția celei pentru metale nobile, care a fost dublată.

Ce urmează?

În ceea ce privește redevențele petroliere, premierul Victor Ponta a declarat, recent, că Guvernul lucrează împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem de redevenţe diferenţiat privind exploatările terestre şi cele maritime, el arătând că noua lege a redevenţelor va fi aplicabilă oricăror noi contracte de concesiune. Asta pentru că nivelul actual al redevențelor, prevăzut de Legea petrolului nr. 238/2004, nu poate fi schimbat prin modificarea legii, pentru acordurile de concesiune aflate în prezent în vigoare, întrucât primează contractele de concesiune, care sunt semnate pe 20-30 de ani.

Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redevenţelor au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

La începutul anului trecut, premierul Ponta anunţa că Guvernul intenţionează să majoreze nivelul redevenţelor percepute producătorilor de petrol şi gaze mai devreme de anul 2015, precizând că va discuta pe această temă cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom.

Pe de altă parte, într-un raport din decembrie 2013, analiștii Erste Group spuneau că se așteaptă ca, începând cu anul 2015, nivelul redevențelor petroliere din România să se tripleze, față de situația din momentul de față, ceea ce, pentru OMV Petrom, ar însemna o majorare a redevenței medii plătite pentru producția de hidrocarburi de la 7,5% la 22,5%.

Cei de la Erste precizau că, de asemenea, că este posibil ca România să implementeze un sistem cu totul nou de taxare a producției de hidrocarburi sau să îl simplifice pe cel complex aflat în prezent în vigoare, arătând că există zvonuri despre stabilirea de cote de redevență diferite pentru petrol și gaze și, de asemenea, pentru producția onshore și cea offshore.

 

Tag Cloud