Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Redevențele la gaze naturale vor fi raportate la un preț real

Redevențele la gaze naturale vor fi raportate la un preț real

gaze

Noul preț de referință la care sunt aplicate cotele procentuale de redevență prevăzute de Legea petrolului, neactualizat din 2008, va fi un preț de referință real, a anunțat Sorin Gal, director în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), la Profit Energy.forum.

Noul preț de referință va fi aplicat începând cu calcularea redevențelor percepute pentru concesiunile din cea de-a 11-a rundă de explorare, care urmează a fi lansată în acest an de ANRM. “În noua formulă a prețului de referință folosim prețul ponderat al pieței interne, aplicăm o putere calorică superioară, ca medie anuală”, a declarat Gal. În plus, dat fiind faptul că. începând cu 2019-2020, odată cu construcția BRUA, exportul de gaze al României se va majora de la 1% la 50% din total producție, noua formulă se va referi și la un un preț legat de export, "un preț mediu pe hub-uri preluat din Platts”.

Directorul ANRM susține că noile proiecte din runda a 11-a și finalizarea rundei a 10-a vor contribui la dublarea actualelor rezerve de gaz ale României, și vor majora considerabil producția, care se situează în prezent la un nivel de 11-12 milioane de metri cubi pe zi.

Numai proiectele offshore, din Marea Neagră, ar putea contribui cu o majorare suplimentară de 6-7 milioane de metri cubi pe zi.

Din 2008, acest preț de referință a fost fixat de ANRM la nivelul de 495 lei/mia de metri cubi, adică 45,71 leiMWh, cât era la acea dată prețul de vânzare al gazelor naturale din producția internă recomandat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali. Pentru calculul redevenței datorate, în ecuație intră prețul de referință, cotele procentuale de redevență, stabilite de lege în funcție de nivelul de producție trimestrial al zăcămintelor, și cantitățile de gaze extrase brute.

Între timp, însă, urmare a calendarului de liberalizare convenit cu instituțiile financiare internaționale, prețul reglementat de achiziție al gazelor naturale din producția internă a ajuns la 60 leiMWh pentru consumatorii casnici în 2015, fiind de alfel eliminat cu totul de la 1 aprilie 2017, ca urmare a liberalizării prețului în relația dintre producători și furnizori, și la 89,40 leiMWh pentru cei industriali în 2014, acest segment de piață fiind complet liberalizat de la 1 ianuarie 2015.

În primul trimestru din 2017, pe piețele centralizate de gaze din România, prețul de vânzare al gazelor a variat între 61 și 90 leiMWh, în prețurile unora dintre tranzacții intrând și tarifele de înmagazinare a gazelor. În prezent, prețul spot al gazelor pe bursa olandeză, cea mai importantă din Europa, se cifrează la circa 15 euroMWh. Acum, ANRM ia în calcul modificarea prețului de referință al gazelor utilizat la calculul redevențelor datorate de producători, de la nivelul de 45,71 lei/MWh stabilit în 2008.

Tag Cloud