Producătorii de petrol și gaze din onshore vor plăti redevențe mai mari chiar dacă sunt menținute actualele cote. Guvernul schimbă prețul de referință
- Detalii
- Publicat în 24 October 2017
- Scris de Florin Rusu
Producătorii de petrol și gaze din România vor plăti redevențe mai mari în cazul adoptării noului proiect de lege al redevențelor pus în dezbatere publică de guvern, ca urmare a faptului că, deși nu a schimbat cotele, executivul a schimbat însă modul de calcul, dar și prețul de referință, în cazul ambelor hidrocarburi exploatate onshore.
Astfel, în cazul petrolului, deși cotele vor rămâne în continuare aceleași (cuprinse între 3,5 și 13,5%), prețul de referință luat în calcul în formula redevențelor nu se va mai raporta la țițeiul Suez Blend, mai ieftin, nici la Urals (cum ar fi vrut asociațiile de producători), ci direct la Brent, țițeiul de referință la nivel global. Cotația acestuia a fost, anul trecut, superioară, în medie, cu 5 dolari pe baril decât cea a celorlalte tipuri de petrol. În plus, noul proiect prevede că, în cazul în care preţul de comercializare este mai mare decât preţul de referinţă (prețul Brent-ului), calculul contravalorii redevenţei petroliere se va face având la bază preţul de comercializare.
Similar, la gaze naturale, cotele rămân aceleași (între 3,5% și 13%), însă noul preț de referință nu va mai fi cel fixat de ANRM încă din 2008 și nemodificat până în prezent, de 495 lei/mia de metri cubi, adică 45,71 lei/MWh, ci va fi reprezentat de cotaţia gazelor naturale pe piaţa angro centralizată - OPCOM. În prezent, prețul gazelor se situează, potrivit ANRE, la 66-67 de lei/MWh pe perioada de vară și la 71-72 lei/MWh pe cea de iarnă. Cu 50-55% mai mare decât prețul de referință stabili în 2008, ceea ce ar putea conduce la o majorare similară a încasărilor din redevențe.
Redevența va rezulta din aplicare cotei la valoarea producției brute (producția brută înmulțită cu prețul de referință.
Noul proiect păstrează redevența , stabilită în 2007, de 10% din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiuni petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naţionale de transport al petrolului, precum şi din operaţiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate în proprietatea publică a statului. Însă mai introduce una, cu cotă nestabilită: “o cotă procentuală din valoarea veniturilor brute realizate din operațiuni petroliere de transport prin sisteme de transport, altele decât Sistemul national de transport al petrolului, precum si din operațiunile petroliere efectuate prin terrninalele petroliere, altele decât cele aflate in proprietatea publica a statului, cota determinata pe baza unei metodologii elaborată de autoritatea competentă si aprobată prin hotărâre a Guvernului”.
În cazul gazelor este păstrată cota de 3% din valoarea venitului brut realizat din operațiunile de înmagazinare subterană a gazelor naturale, introdusă tot în 2007.
În plus, noul proiect de lege elaborat de guvern permite ca cotele de redevență să poată fi actualizate prin hotărâre a Guvernului, la solicitarea autorității competente, pe baza unor analize economice de oportunitate respectiv prin aplicarea cursului de schimb oficial lei/euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, după caz.
Noul petrol luat în calculul prețului de referință la redevențe, Brent-ul, va suferi anul viitor cea mai mare modificare a structurii din ultimul deceniu. Sortimentul produs de Statoil, Troll, pompat într-un volum mai mare de 200.000 de barili pe zi anul trecut, va fi inclus alături ce celelalte sortimente care compun coșul Brent, anunță Bloomberg. Ultima oară când a fost modificat coșul Brent a fost în 2007, când a fost inclus sortimentul Ekofisk.
Țițeiul Brent este un țiței sweet light (cu o densitate și cu o vâscozitate mai redusă și cu un conținut mai redus de sulf), numele său provenind de la exploatarea Brent a celor de la Shell din Marea Nordului. În prezent, Brent-ul nu mai conține doar sortimentul inițial de țiței Brent, din cauza faptului că exploatarea acestuia a ajuns de mult la maturitate, ci o combinație de patru sortimente de țiței: Brent Blend (sortimentul originar), Forties Blend, Oseberg și Ekofisk.
Țițeiul folosit până în prezent pentru stabilirea prețului de referință la redevențe, Suez-Blend, este un sortiment de petrol apropiat din punct de vedere al densității și conținutului de sulf de Ural. El are o densitate medie (nefiind nici ușor, precum Brent-ul, nici greu, precum alte sortimente). Cu toate acestea , el este mai ușor decât Ural-ul, însă are și un conținut de sulf mult mai ridicat decât Brent-ul și chiar decât al Ural-ul. Interesant este că noul sortiment care va fi inclus în coșul Brent, Troll, este similar din punct de vedere al densității cu Suez-Blend-ul, fiind mai greu decât Brent-ul originar, având însă un conținut de sulf extrem de redus, mai redus decât Brent-ul originar și mult mai redus decât Suez-Blend-ul.