Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon04292024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare GAZE România a coborât sub pragul de 50% de umplere a depozitelor, cu o lună mai târziu decât anul trecut

GAZE România a coborât sub pragul de 50% de umplere a depozitelor, cu o lună mai târziu decât anul trecut

Nivelul de umplere a depozitelor de gaze din România a coborât sub 50%, însă acesta este unul extrem de ridicat pentru această perioadă a anului. Comparativ, anul trecut, gazul depozitat în facilitățile de înmagazinare autohtonă a coborât sub acest procent cu mai mult de o lună înainte, pe 20 februarie 2023.

Iarna blândă, scăderea consumului intern, prețul redus a gazului de import și nivelul ridicat al gradului de depozitare de la începutul iernii (100%) a făcut ca România să coboare de-abia la finalul lunii martie sub pragul de 50% de umplere a depozitelor.

Pe 26 martie, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE), România avea înmagazinați 16,97 TWh, reprezentând 50,13% din capacitatea totală de depozitare. Cum în această perioadă sunt extrași din depozite minim 50 GWh/zi, rezultă că la începutul zilei de joi, 28 martie, nivelul depozitării a coborât sub 50% din capacitatea totală.

Comparativ, la aceeași dată a anului trecut, România avea înmagazinați 13,9 TWH, reprezentând 42,66% din capacitatea totală de înmagazinare.

Actualul grad de depozitare din România este inferior mediei europene, care se situează la 58,9%, însă România este și mare producător de gaze, ceea ce-i diminuează necesarul de înmagazinare.

Tag Cloud