Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Veste (relativ) bună pentru șoferi: Ponta renunță pentru trei luni la majorarea accizelor la benzină și motorină

Veste (relativ) bună pentru șoferi: Ponta renunță pentru trei luni la majorarea accizelor la benzină și motorină

ponta-voinea-chitoiu

Guvernul a cedat presiunilor președintelui Traian Băsescu, dar și celor ale transportatorilor și a decis amânarea majorării accizelor la motorină, dar, mai nou, și la benzină, pentru trei luni.

Anunțul a fost făcut de premierul Victor Ponta, care însă nu a precizat și dacă a fost obținut în acest sens acordul Comisiei Europene (CE) și al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Potrivit premierului, președintele Traian Băsescu a fost informat și își va pune semnătura pe legea bugetului de stat.

Premierul a arătat că este vorba de un "compromis politic" care a fost discutat atât în cadrul coaliţiei, cât şi cu preşedintele Traian Băsescu.

"Există obligaţia comună ca în ianuarie, odată cu noua vizită a Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional, să vedem care este implicaţia pentru buget şi dacă, într-adevăr, din alte tipuri de venituri putem să acoperim ceea ce nu vom încasa în primul trimestru al anului 2014. Un mic compromis pentru a putea avea buget şi de la 1 ianuarie să plătim pensii, salariile la medici, să dăm drumul la subvenţii. Cred că, până la urmă, e un sacrificiu care merită şi măcar să să dovedească că nu aveam nevoie de banii din acciză. Aş fi cel mai fericit dacă ar fi chiar aşa", a spus Ponta.

Deficit trimestrial de 560 milioane de lei

În urma acestei decizii, bugetul va fi văduvit, potrivit cifrelor prezentate în proiectul de buget, de aproximativ 560 de milioane de lei.

Dacă măsura s-ar păstra pe durata întregului an, guvernul ar fi văduvit, potrivit propriilor calcule, de 2,8 miliarde lei (la o rată a colectării de 85%), însă consumul sezonier mai scăzut din primul trimestru reduce "pierderile" înregistrate de guvern. Primul trimestru al fiecărui an este cel cu consumul de carburanți cel mai mic, fiind situat undeva la 20% din consumul la nivelul întregului an. Cel puțin asa reiese din raportul pe primul trimestru prezentat de cea mai importantă companie din domeniu din România, Petrom, investitorilor. În 2012, din volumul total al vânzărilor de marketing ale Petrom, de 3,83 tone, numai 0,8 tone au fost înregistrate în primul trimestru.

Din cei 560 de milioane, 390 de milioane sunt aferente nemajorării accizei la motorină și 170 nemajorării accizei la benzină.

Deficit anual de 2,8 miliarde de lei

Dacă măsura s-ar păstra pe durata întregului an, guvernul ar fi văduvit, numai în cazul motorinei, potrivit propriilor calcule, de 1,505 miliarde lei numai din nemajorarea accizei, 362 milioane din TVA aferenta acestei accize și aproximativ alte 100 de milioane (89 milioane mai exact) din neaplicarea indexarii cu rata inflației asupra celor 70 de euro la mia de litri de motorina. În total, aproximativ 1,95 miliarde de lei numai în cazul motorinei, adica numai puțin de 40% din totalul de 4,93 miliarde de lei anticipat de guvern din noile măsuri fiscale. În czaul benzinei, gaura la buget creată ar fi de 850 de milioane de lei. Si acest calcul este facut la o rata de colectare de 85%. La o rata de colectare de 100%, suma totala s-ar ridica la 3,3 miliarde de lei (2,2 miliarde motorină, 1,1 miliard benzină).

 

Tag Cloud