Grexit: Șoferii greci iau cu asalt benzinăriile pentru a-și face stocuri. Grecia are printre cei mai scumpi și mai taxați carburanți din UE
- Detalii
- Publicat în 29 June 2015
Șoferii greci au luat cu asalt benzinăriile duminică, pentru a-și face stocuri de carburanți, fiind consemnate cozi mari la numeroase stații de alimentare cu combustibili auto. Fenomenul a fost provocat nu de spectrul unei eventuale penurii de benzină și motorină, ci de perspectiva restricțiilor la retragerile de numerar din bancomate impuse de autoritățile de la Atena. Din același motiv, au fost asaltate și hypermarketurile și supermarketurile, grecii făcându-și provizii de alimente și alte produse de strictă necesitate.
Cozile de la benzinării au determinat principalul procesator de țiței din Grecia, Hellenic Petroleum, să emită un comunicat prin care a anunțat că deține suficiente stocuri de carburanți, cu care poate aproviziona întreaga piața elenă timp de mai multe luni, și că toate rafinăriile sale operează la parametri normali.
Grecia se află în partea superioară a topului UE 28 în ceea ce privește prețul carburanților, precum și nivelul de taxare al acestora.
Potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, Grecia se situează pe locul 5 în topul UE al țărilor cu cea mai scumpă benzină (preț final, cu toate taxele incluse), sortimentul Euro-Super 95 costând 1,58 euro/litru, fiind depășită de Danemarca (1,6 euro/litru), Marea Britanie (1,626 euro/litru), Italia (1,631 euro/litru) și Olanda (1,668 euro/litru). Media UE 28 este de 1,494 euro/litru.
Restricționări ale circulației capitalului
Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat, duminică seara, că băncile din Grecia vor rămâne închise pentru o perioadă neprecizată, iar retragerile de numerar vor fi restricţionate, la recomandarea Băncii Centrale a Greciei.
Ulterior, în urma unei ședințe extraordinare, guvernul de la Atena a decis că băncile vor rămâne închise timp de o săptămână, până pe 6 iulie, și va fi impusă o limită zilnică la retragerile de numerar din bancomate de 60 de euro. De asemenea, Bursa de la Atena va fi închisă luni.
În plus, grecii nu vor putea efectua tranzacții bancare online prin care să-și transfere banii în conturi din străinătate. Pentru nevoi de urgență, cum ar fi importurile de medicamente sau remiterile de bani către rude aflate în străinătate, Trezoreria de la Atena a creat un Comitet de Aprobare a Tranzacțiilor Bancare, care va examina fiecare solicitare de acest tip și va lua o decizie de la caz la caz.
Străinii deținători de carduri de credit și debit emise în afara Greciei vor putea scoate bani din bancomatele grecești fără nici o restricție, excepția fiind admisă pentru a nu fi afectată industria turismului în plin sezon de vară. Turismul are o pondere semnificativă în economia Greciei. Anterior, mai multe țări, printre care și România, și-au anunțat cetățenii care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienţi bani lichizi, pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, în eventualitatea unor întreruperi ale activităţilor bancare în această ţară.
Urmează Grexit sau cineva va ceda?
Deciziile intervin după ce cozi lungi s-au format în ultimele două zile la bancomate din toată ţara, în urma deciziei bruşte a premierului Tsipras de a convoca un referendum pe tema propunerilor de reforme înaintate de creditorii internaţionali pentru a continua finanţarea Greciei.
Anunţul premierului grec privind organizarea unui referendum a luat prin surprindere miniştrii de Finanţe din zona euro, care au respins sâmbătă solicitarea autorităţilor de la Atena de a prelungi cu o lună programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro.
Banca Centrală Europeană a decis duminică să menţină dar să îngheţe finanţarea băncilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri.
Referendumul este prevăzut pentru duminica viitoare, dar actualul program de ajutor al Greciei expiră marţi, iar restul de 7,2 miliarde de euro pe care statul elen îi mai avea de primit nu vor mai fi disponibili după această dată. În lipsa acestor fonduri, Grecia riscă să nu poată plăti o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă tot marţi.