Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Eficienţa energetică nu e mereu… profitabilă

Eficienţa energetică nu e mereu… profitabilă

Esco

De ceva vreme se vorbeşte şi pe la noi tot mai frecvent de eficienţă energetică. Serviciile de eficienţă energetică din România sunt însă doar un segment de nişă deocamdată, dacă este să ne gândim la numărul redus al companiilor care au un astfel de obiect declarat de activitate. Aceste companii, aşa-numitele ESCO (Energy Services Company) au început să apară pe plan local extrem de timid, în urmă cu doar câţiva ani. Asta în timp ce în Occident, unde de ceva vreme se vorbeşte chiar de certificate albe corelate acestui segment, firmele au deja o tradiţie de 40-50 de ani, cam de la criza petrolului. Aşa se explică faptul că, pe plan local, companiile în cauză nu se pot încă lăuda cu profituri prea mari. Mai mult decât atât, unele înregistrează chiar pierderi.

Aceste companii se ocupă printre altele de găsirea soluţiilor de economisire a energiei, de proiectarea respectivelor soluţii sau chiar de finanţarea investiţiilor corelate şi alte astfel de aspecte.

Una dintre firmele ESCO renumite pe plan local este EnergoBit ESCO, membră a Grupului EnergoBit, grup situat în top 10 al companiilor din domeniul echipamentelor şi lucrărilor pentru industria energetică de pe plan local. EnergoBit ESCO a avut în 2012 pierderi de peste 850.000 de lei, după ce în anii anteriori profiturile au fost infime, de sub 10.000 de lei. Asta după ce firma în cauză a luat de la BERD nu mai puţin de 10 milioane euro pentru finanţarea de proiecte de eficienţă energetică, vizând în principal sectorul public din România. O fi de vină… sectorul public?

Firma anunţa în urmă cu puţin timp că are în dezvoltare 14 proiecte ce implică investiţii de 17,5 milioane euro. Din aceastea, ponderea cea mai mare o au proiectele de cogenerare în industrie şi cele de modernizare a sistemelor de iluminat public.

Fapt e că o astfel de activitate este frecvent riscantă în privinţa încasărilor. In linii mari, firmele sunt plătite în funcţie de economia de energie pe care au “produs-o” în urma serviciilor de eficienţă energetică prestate. Or, pe plan local, nu e foarte uşor să implementezi astfel de proiecte. Pe de altă parte, dacă investiţiile cresc, pentru o perioadă cel puţin, dispar şi profiturile.

Există şi firme cu profituri mai mari însă, chiar dacă firme mai puţin vestite. Ne vom limita la exemplul primei firme private de tip ESCO înfiinţată în România. Este vorba despre  Energy-Serv, care  a fost fondată în anul 1996. Printre clienţii firmei se numără Rompetrol Refinery, municipalitatea Motru, municipalitatea Vaslui, CET Turceni, CET Bucureşti Sud şi multe altele. Firma a avut în ultimii ani afaceri de peste 800.000 de lei şi profituri de peste 100.000 de lei cu doar 4-5 angajaţi permanenţi.

Tag Cloud