Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Dragostin, Escorom: Eficienţa energetică încă nu e privită ca o resursă. Pierderile se bugetează... a priori

Dragostin, Escorom: Eficienţa energetică încă nu e privită ca o resursă. Pierderile se bugetează... a priori

Esco Catalin Dragostin

 Companiile Esco din România, care se ocupă în esenţă cu furnizarea şi garantarea prin contract a eficienţei energetice către alte companii sunt în continuare în perioada de început, deşi debutul a fost făcut încă din anii ’90. Chiar dacă e o industrie  dezvoltată în alte ţări occidentale, la noi se confruntă cu diverse piedici, de la cele de fiscalitate la cele de inadecvare legislativă, bancară şi contabilă, a declarat Cătălin Dragostin (foto), preşedintele nou înfiinţatei asociaţii de profil Escorom.

Preşedintele a trecut în revistă mai multe bariere pentru această industrie, existente atât în România cât şi în alte ţări europene.

Astfel, contractul pentru performanţă energetică (EPC) e considerat de Codul Fiscal drept “împrumut” şi se adaugă la “datoria publică“ pentru proiectele la autorităţi publice. Există totuşi şi ţări care nu iau în considerare acest aspect – Danemarca şi parţial Spania.

Dacă la noi, legislația nu permite ca regulă ca amortizarea să se facă din contravaloarea energiei economisite, în Cehia, EPC nu poate fi implementat din cauza neclarităţii încadrării comerciale şi contabilitate. Ministerul de Finanţe îl poate asimila acolo unei fraude (deturnare de fonduri), dacă sunt folosite şi fonduri publice.

În multe state, economiile de costuri cu energia nu pot fi transferate într-o altă poziţie bugetară, spre exemplu, la costuri cu exploatarea.

Există piedici şi pe partea de achiziţii. Astfel, autorii studiilor pregătitoare şi a proiectului general sunt excluşi de la competiţia pentru implementarea unui proiect prin aşa-zisa rigurozitate a aplicării regulii de a fi plătite impozitele la stat sau aceea de a fi înregistrat profit în ultimii ani, care pot fi de asemenea piedici pentru participanţii la licitaţii. Nu mai punem la socoteală că anumite piedici au fost înregistrate tocmai din cauza statului.

“Din păcate, eficienţa energetică încă nu e privită ca o resursă. Pierderile sunt deja bugetate, astfel că pot fi considerate că există... a priori”, constată preşedintele Escorom. În opinia acestuia, piaţa din România, formată deocamdată din 13 companii, are o valoare mult mai mare decât cea vehiculată frecvent, de 50 de milioane de euro.

Cătălin Dragostin este şi directorul general al Energy Serv, prima firmă românească de servicii Esco. Din industria locala Esco mai fac parte companii precum Energobit Esco, Q-Power Line, Servelect, Eneas, Cotech si altele.

 

Tag Cloud