Norvegia majoreză în an electoral taxele petroliere pentru a micșora impozitul pe profit al celorlalte companii
- Detalii
- Publicat în 08 May 2013
- Scris de Florin Rusu
Anii electorali sunt cei mai efervescenți pentru mediul de business, nu numai în România, ci și în Norvegia. Premierul statului nordic, Jens Stoltenberg, aflat în fața unor alegeri dificile care urmează să aibă loc în luna septembrie, și-a construit campania electorală pe o reformă fiscală, prin care intenționează să reducă impozitul pe profit pentru majoritatea firmelor autohtone, măsură ce ar urma să fie dublată de o majorare a impozitării pentru companiile din domeniul petrolier și pentru multinaționale.
Argumentul invocat de Stoltenberg pentru reducerea impozitului pe profit de la 28 la 27% este păstrarea competitivității economiei statului scandinav în raport cu economiile vecinilor săi. Lucru dificil de realizat în condițiile în care Suedia a micșorat impozitul pe profit la 22%, iar guvernul danez a promis același lucru până în 2016. Finlanda este și mai ambițioasă, anunțând o inevitabilă reducere a impozitului pe profit la 20%.
Potrivit calculelor ministerului de finanțe al statului scandinav, măsura ar avea un efect negativ asupra veniturilor bugetare în valoare de 2,4 miliarde de coroane (413 milioane de dolari) reprezentând impozit pe profit care ar fi trebuit achitat de companiile autohtone, plus alte 500 de milioane de coroane, reprezentând impozit pe venit corespunzător persoanelor fizice autorizate. Măsura are toate șansele de a fi adoptată, coaliția condusă de Stoltenberg deținând o majoritate confortabilă în Parlamentul norvegian.
Industria petrolieră a salvat Norvegia
Până în prezent, industria de petrol și gaze din Norvegia a dus greul crizei, contribuind la păstrarea unui nivel redus al șomajului, la păstrarea intactă a veniturilor publice și menținând un ritm susținut de majorări salariale în economie. Norvegia a fost astfel ferită de problemele cu care se confruntă vecinii săi membri ai Uniunii Europene, însă a trebuit să plătească pentru acest lucru. Majorările salariale au făcut ca celelalte domenii economice să fie din ce în ce mai puțin competitive în raport cu cele din statele vecine care au păstrat un nivel mai redus al costului cu forța de muncă. "Unele sectoare se mișcă foarte bine, împingând în sus prețurile și salariile. În același timp însă, sectoarele care nu pot majora prețurile ca urmare a competitivității globale sunt sugrumate de costurile superioare și de cererea externă în scădere", a declarat premierul norvegian, citat de Wall Street Journal.
Specialiștii estimează o scădere a ritmului de creștere a salariilor din Norvegia la 3,5% în 2013, însă chiar și acest nivel este de natură a eroda competitivitatea companiilor norvegiene pe plan internațional.
Taxa specială pe petrol majorată și deductibilitățile micșorate
Companiile din sectorul de petrol și gaze nu vor beneficia de scăderea de impozitare, ci vor fi nevoite să achite o taxă specială majorată de la 50% la 51%. Acestea au fost criticate de premierul norvegian pentru contribuția lor la majorarea costurilor din economie, Stoltenberg amenințându-le totodată cu reducerea deductibilităților la efectuarea de investiții.
În prezent în Norvegia există 24 de noi proiecte de investiții offshore, ale căror costuri au depășit 49 de miliarde de coroane, iar, în demersul său populist, Stoltenberg susține că 90% dintre aceste costuri sunt suportate de populație. Prin reducerea deductibilităților, companiile petroliere vor continua să-și deducă o mare parte din investiții, susține WSJ, "nota de plată" a acestora urmând a se majora cu 70 miliarde de coroane în perioada cuprinsă între 2013 și 2050.
Gigantul Statoil a refuzat să comenteze declarațiile premierului norvegian, în timp ce asociația companiilor din domeniu petrolier s-a declarat îngrijorată, pe motiv că instabilitatea legislativă va contribui diminuarea interesului investitorilor pentru economia norvegiană.
Boom investițional
Norvegia, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa Occidentală, taxează cu nu mai puțin de 78% (28% impozit pe profit plus taxa specială de 50%) profiturile obținute de companiile de profil din valorificarea producției, care este extrasă în proporție de aproape 100% din zăcăminte offshore. Cu toate acestea, sectorul norvegian de petrol și gaze cunoaște de ani buni de zile un adevărat boom investițional, ale cărui explicații nu sunt doar abundența resurselor, rata mare de succes a prospecțiunilor derulate și majorarea prețurilor internaționale la materii prime și mărfuri.
Anul trecut, investițiile noi în petrol și gaze din Norvegia au ajuns la peste 24 miliarde euro, iar autoritățile de la Oslo estimează că nivelul care va fi atins în 2013 va fi cu peste 10% mai mare, de circa 26,5 miliarde euro. Expansiunea investițională ar putea fi chiar mai importantă, întrucât estimările oficiale nu au luat în calcul acele proiecte anunțate de investitori, dar care nu au primit încă toate aprobările necesare pentru a putea fi demarate. Investițiile au ca țintă atât zăcămintele mature din Marea Nordului, cât și perimetrele mai „virgine”, de frontieră, dinspre Arctica, din Marea Barents.