Statele mari producătoare de petrol își “lichidează” propriile Fonduri suverane pentru a acoperi deficitele bugetare
- Detalii
- Publicat în 24 February 2016
- Scris de Florin Rusu
Statele mari producătoare de petrol se remarcă, printre altele, prin dependența execuțiilor bugetare de prețul internațional al petrolului. Când acesta se prăbușește, cum s-a întâmplat în ultimul an și jumătate, deficitele mult invidiatelor state bogate în hidrocarburi ating niveluri îngrijorătoare.
Pentru a compensa deficitul de venituri la buget în dolari (moneda de referință pe piața petrolului) statele aleg să adopte o combinație de măsuri, de la deprecierea monedei naționale sau reducerea cheltuielilor până la vânzarea unor active.
Pentru a facilita o astfel de vânzare de active și a se asigfura că au ce vinde în vremuri neprielnice, majoritatea acestor state și-au creat propriile fonduri suverane de investiții.
În 2015, fondurile suverane de investiții ale statelor mari producătoare de petrol, precum Norvegia, Arabia Saudităm, Rusia sau Qatar, au vândut active în valoare de peste 213 miliarde de dolari, susține CNN, care citează un raport al Sovereign Wealth Fund Institute.
Potrivit estimărilor Institutului citat, tendința va continua și în 2016, an în care cotațiile petrolului vor rămâne la niveluri reduse, insuficiente pentru ca statele respective să-și poată finanța deficitul bugetar. Astfel, în cazul în care petrolul s-ar situa în 2016 la un nivel de 30-40 de dolari pe baril, fondurile suverane de investiții ale statelor mari producătoare de petrol vor “retrage” alte 404 miliarde de dolari de pe piețele financiare internaționale.
Prețul petrolului s-a depreciat cu peste 70% în ultimul an și jumătate, ceea ce a creat gări bugetare considerabile. Astfel, statele respective au decis ca, în loc să crească impozitele și să-și reducă nivelul cheltuielile, să-și “căpușeze” fondurile suverane.
“Rusia și-a «devalizat» propriul fond suveran pentru a-și putea finanța proiectele de lucrări publice de mari dimensiuni, pentru a-și acoperi costurile de funcționare ale autorităților și pentru a atrage investiții străine directe”, se precizează în raport.
Fondurile suverane se numără în prezent printre cei mai mari investitori la nivel global, achiziționând active de peste 7.000 miliarde de dolari în ultimii ani. În iunie 2001, fondurile suverane dețineau active în valoare de doar 1.000 miliarde de dolari.
Prețul ridicat al petrolului din această perioadă și politicile monetare laxe ale băncilor centrale (nivelul redus al dobânzilor) au fost principalele fundamente care au syusținut respectiva bulă. Fondurile suverane au investit masiv în obligațiuni de stat, acțiuni bursiere și în piața imobiliară.
Însă prăbușirea prețului petrolului a pus capăt acestui trend, ceea ce parțial explică și evoluțiile cotațiilor bursiere la nivel global.