Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04272024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale GAZE Au apărut tranzacții pe termen lung pe BRM. Prețul gazelor pentru iarna viitoare, cu 15% sub cel reglementat

GAZE Au apărut tranzacții pe termen lung pe BRM. Prețul gazelor pentru iarna viitoare, cu 15% sub cel reglementat

Prețul gazelor cu livrare în trimestrele al doilea și al treilea ale acestui an se situează deja cu 15% sub cel reglementat, de 150 de lei/MWh, la care producătorii sunt obligați de guvern să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor. Perspectivele sunt de reducere în continuare a cotațiilor, fiind încheiat chiar și un contract cu livrare în iarna viitoare, la 128 lei/MWh.

De ce este important Prețul de 150 de lei/MWh a devenit caduc, de mai multe luni prețurile spot coborând sub nivelul acestuia. Cu toate acestea, Guvernul vrea să prelungească și să modifice actualul sistem complex de plafonare a prețurilor finale la energie și gaze, care include și reglementarea cotațiilor de vânzare practicate de producători pe piețele angro de profil, supraimpozitarea producătorilor, precum și compensarea furnizorilor pentru diferențele dintre costurile de achiziție angro și prețurile plafonate facturate clienților.

Mai este interesant La gaze naturale, producătorii români vor fi obligați să vândă angro, pentru acoperirea consumului populației și CET-urilor, nu la prețul reglementat unic de acum, de 150 lei/MWh, ci la cel mai mic preț dintre cotația menționată și prețul mediu al pieței libere rezultat din tranzacțiile cu livrare în luna de consum.

Cu alte cuvinte, tranzacțiile care se efectuează în prezent pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) vor dicta prețurile la care producătorii vor fi obligați să vândă gaze furnizorilor.

Dacă până la începutul lunii martie, pe BRM s-au efectuat exclusiv tranzacții pe piețele spot și pe cea pentru luna următoare, începând cu cea de-a treia lună a anului au apărut și tranzacțiile cu livrare trimestrială.

Astfel, pe 5 martie, s-au comercializat 9,1 GWh cu livrare în trimestrul al doilea, la un preț mediu de 126,5 lei/MWh, pentru ca peste două zile să fie vândută o cantitate dublă, 18,2 GWh, cu același termen de livrare, la un preț în scădere, de 1126,35 lei/MWh.

Tot pe 5 martie, au fost tranzacționați 46 GWh cu livrare în trimestrul al treilea la un preț mediu de 133,2 lei/MWh, pentru ca peste 2 zile o cantitate similară să fie achiziționată la un preț în scădere, de 132 lei/MWh.

Alți 18,4 GWh cu furnizare în semestrul al doilea al anului s-au vândut la un preț mediu de 136 lei/MWh.

O cantitate de 18,3 GWh cu livrare în iarna viitoare s-a tranzacționat la un preț mediu de 128 lei/MWh, cu 44,66% sub prețul de 236,3 lei/MWh realizat în prima și ultima licitație precedentă cu acest termen de livrare, de pe 31 octombrie 2023.

Păstrarea actualului preț reglementat, de 150 lei/MWh, dar și a plafoanelor de 310 lei/MWh, pentru consumatorii casnici, respectiv 370 lie/MWh, pentru cei non-casnici, în legislație, chiar dacă într-o formulă în care ele nici măcar nu ar fi aplicate, poate fi interpretat de furnizori ca ținte de preț, sub care nu coboară în ofertele făcute consumatorilor casnici.

Potrivit comparatorului de prețuri al ANRE, în prezent, un singur furnizor, Nova Power&Gas are o ofertă care implică un preț de achiziție sub cel reglementat, de 150 lei/MWh, de 125 lei/MWh, și un preț final sub cel plafonat, de 310 lei/MWh, de 228,58 lei/MWh. Însă chiar și această ofertă este doar pe 6 luni.

Reticența de care de dovadă actuala coaliție guvernamentală la a reveni la o piață liberalizată în an electoral, va costa mai ales viitorul guvern, care va fi nevoit să subvenționeze furnizorii pentru gazul livrat populației și CET-urilor dar și consumatorii finali, care în absența unei concurenșe reale între furnizori, nu vor putea beneficia de oferte mai reduse, în pofida tendinței de scădere a prețului pe piața liberă.

Tag Cloud