Gazprom sau eșecul intervenționismului I: Gigant economic sau instrument politic?
- Detalii
- Publicat în 20 May 2014
- Scris de Florin Rusu
Cazul gigantului rus Gazprom este un exemplu clasic al eșecului intervenționismului de stat în economie. Gazprom este o adevărată tragedie a unei companii utilizată și creată în scopuri politice, și mai puțim economice.
Paradoxal, primul care recunoaște acest lucru, indirect desigur, este chiar președintele rus Vladimir Putin. Acesta le-a reamintit recent, printr-o scrisoare, liderilor europeni că "Rusia (și nu UE - n.r.) a susținut Kiev-ul prin furnizarea de gaz la prețuri preferențiale încă din prima zi a existenței a Ucrainei ca stat independent".
Potrivit calculelor lui Putin, "Rusia" a subvenționat economia ucraineană în ultimele două decenii cu aproximativ 35 miliarde de dolari, reprezentând facturi neachitate, reduceri de prețuri și penalități neaplicate la întârzierea sau neplata facturilor.
Facturi neachitate, în valoare de 3,51 miliarde $
În prezent, Ucraina nu a mai efectuat plăți către Gazprom, pentru gazul furnizat începând cu luna august a anului trecut, arieratele Kievului ajungând la 3,51 miliarde de dolari.
"Rusia nu poate să suporte unilateral povara susținerii economiei ucrainene prin oferirea de discount-uri și ștergeri de datorii și, prin acest, lucru, să subvenționeze deficitul comercial al Ucrainei cu statele membre UE”, a concluzionat liderul rus.
Gazprom, și nu Rusia, a subvenționat economia ucraineană
Situația prezentată de Putin este destul de corectă, cu o singură precizare: Gazprom, și nu Rusia, a subvenționat economia ucraineană, Gazprom, și nu Rusia, a pierdut 35 de miliarde de dolari, Gazprom, și nu Rusia, finanțează deficitul comercial al Ucrainei. Și, în plus, Gazprom a subvenționat nu numai economia ucraineană, ci și pe cea rusă!
Pentru a înțelege actualele mișcări ale Gazprom, majorarea prețului gazului furnizat Ucrainei, solicitarea unei plăți în avans pentru acesta, dar și iminenta semnare a acordului prin care Gazprom speră să înlocuiască Europa cu China drept principală piață de desfacere, este utilă aruncarea unei priviri, chiar și sumare, pe istoria acestei companii, de la înființarea sa până astăzi.