Petrolul de şist, mai scump decât cel tradiţional, la costurile cu măsurile de siguranţă
- Detalii
- Publicat în 03 January 2014
Petrolul de şist, care se obţine la fel ca gazul de şist, prin forare orizontală şi fracturare hidraulică, pare a fi uneori mai inflamabil decât cel tradiţional, din câte avertizează Departamentul american al Transporturilor, citat de AFP. Asta înseamnă că, la cât de profitabilă economic se poate dovedi exploatarea acestuia, acest petrol uşor (light tight oil) trebuie însoţit de o degazeificare mai amplă decât formele de petrol tradiţionale, fapt care presupune costuri suplimentare.
Din 2007 începând, exploatarea gazelor de şist în SUA s-a accelerat în mod exponenţial, dar oleoducturi nu s-au prea construit în aceste regiuni, pentru că grupurile petroliere se bazează în continuare pe transportul pe şosea şi cu trenul.
Astfel că o agenţie americană responsabilă cu securitatea oleoducurilor şi a materialelor periculoase solicită testarea corectă, semnalarea şi clasificarea şi, când este necesar, degazeificarea suficientă a materialelor periculoase înainte de transportarea lor.
Într-o analiză recentă, PwC estima că impactul petrolului de şist la nivel global ar putea revoluţiona piaţa energetică mondială in urmatorii ani, contribuind la o scădere semnificativă a preţului petrolului, la cresterea PIB-ului mondial, precum şi la o schimbare geopolitică şi a modelelor de afaceri pentru companiile de petrol şi gaze.
În ceea ce priveşte ţările, cele mai avantajate de dezvoltarea petrolului de şist pot fi marii importatori de combustibil (de exemplu India şi Japonia), al căror PIB ar urma să crească, dar şi state precum Statele Unite, Germania sau Marea Britanie. Mai dezavantajaţi pot fi marii exportatori precum Rusia şi Orientul Mijlociu. Asta doar în cazul în care nu îşi vor dezvolta suficient propriile resurse de petrol de şist.