Influența politicilor energetice asupra competitivității economiei, tema principala a Forumului Energetic de la Sopot
- Detalii
- Publicat în 26 November 2013
- Scris de Florin Rusu
Europa Centrală și de Est a devenit în ultimul timp cea mai importantă regiune a UE din punct de vedere energetic. În această zonă au loc mai mute bătălii, de al căror rezultat depinde viitorul economiei europene, în special în ceea ce privește competitivitatea acesteia. În prezent, inclusiv marile companii germane se plâng de prețurile mari la energie din UE, prețuri menite a le distruge avantajul competitiv de care beneficiază, avantaj care face ca exporturile să contribuie cu peste 50% la formarea PIB-ului Germaniei.
Toate subiectele tabu din UE la ora actuală au însă susținători în Europa Centrală și de EST. Polonia s-a autoimpus drept principalul susținător al exploatării gazelor de șist. După refuzul Ucrainei de a semna acordul de liber schimb și cel politic cu UE, diversificarea producției și surselor de aprovizionare, în special cu gaze naturale, a devenit o temă și mai importantă pentru statele membre.
Acesta este motivul pentru care cea de-a VIII-a ediție a celui mai important conferință pe teme energetice din regiune, Forumul Energetic organizat la Sopot, în Polonia, între 16 și 18 decembrie este poate cea mai importantă de la lansarea acestuia. Tema din acest an este dedicată influenței politicii energetice europeană asupra competitivității economiei UE. În cadrul Forumului, participanții vor aprofiunda concluzia ultimei ediții, potrivit căreia, sectorul energetic european ar trebui să se diversifice pe mai multe paliere pentru ca economia UE să devină competitivă și să-și reducă dependența de exporturi.
Forumul va avea trei teme distincte: prima dedicată explorării, transportului și hidrocarburilor, cea de-a producției și distribuției de electricitate, iar cea de-a treia energiei regenerabile și politicilor climatice. La Forumul de la Sopot sunt așteptați aproximativ 500 de participanți din UE, Rusia, Ucraina și SUA. El va fi deschis de o dezbatere pe tema “Politica energetică a UE: în căutarea unui compromis”, la care vor participa oficiali guvernamentali ai statelor membre, oficiali ai UE și membri ai mediului de afaceri.
În timpul celor trei zile ale Forumului, vor fi organizate mai multe mese dezbateri pe diverse teme, precum ar fi “Consecințele europene, regionale și geopolitice ale liberalizării pieței gazelor naturale”, “Viitorul gazelor de șișt - o fereastră de oportunitate sau o simplă iluzie”, “Integrarea energiei regenerabile în sistemele naționale de energie”, “Cum se aliniază investițiile europene în infrastructură cu tentativa de construirea a unei piețe unice europene de energie?” sau “Energia nucleară și securitatea energetică: Oportunități și riscuri”.