Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Motorina Învățăturile MOL Romania către clienții săi șoferi

Învățăturile MOL Romania către clienții săi șoferi

benzinarie-MOL

Gerul din ultimele zile i-a determinat pe cei de la MOL România să ofere mai multe sfaturi utile în special clienților săi care dețin mașini care folosesc drept combustibil în special motorina.

Dincolo de recomandarea utilizării motorinei EVO Diesel, care conține aditivi care asigură funcționarea corectă a motorului chiar și la -35°C, MOL mai prezintă, într-un comunicat de presă, și o serie de metode practice pentru evitarea problemelor de pornire a motoarelor în timpul iernii.

Motorina este mai sensibilă la temperaturi scăzute decât benzina, întrucât conține, prin natura sa, parafină. Această substanță se poate cristaliza la temperaturi foarte scăzute, ducând la blocarea sistemului de alimentare a motorului.

De aceea, motorina de iarnă conține aditivi care asigură funcționarea corectă a motorului chiar și în cazul temperaturilor extrem de scăzute.

MOL: CirculaÈ›i cu rezervorul plin 

Pe lângă utilizarea unei motorine adaptate condiÈ›iilor meteorologice specifice iernii, MOL mai recomandă È™i umplerea rezervorului cu carburant, atunci când este posibil, deoarece o cantitate mai mare de carburant se răceÈ™te mai lent, iar un rezervor plin nu mai oferă spaÈ›iu pentru crearea de condens. 

De asemenea, în condiÈ›ii de ger motorul trebuie pornit periodic. ÃŽn timpul funcÅ£ionării motorului, carburantul din rezervor se amestecă cu cel recirculat din motorul cald, prin aÅŸa numita conductă de retur. De asemenea, È™oferii vor verifica/înlocui frecvent, mai ales în timpul sezonului rece, filtrul de carburant È™i se vor asigura că acumulatorul este menÈ›inut în stare perfectă. 

Utilizarea unui ulei de motor de calitate bună este la rândul său importantă deoarece starea tehnică precară a motorului (raportul de compresie inadecvat) poate îngreuna pornirea autoturismului în condiÈ›ii de ger. 

Atunci când este posibil, se recomandă ca, în condiții de ger, autovehiculele să fie parcate în spaţii închise, ferite de îngheţ sau măcar adăpostite de vânt şi viscol.

Experții propun tuturor șoferilor care aleg să pornească la drum în condiții de ger și viscol să aibă asupra lor o trusă care să conțină: lanțuri antiderapante adecvate, sac de nisip sau sare, lopată pentru zăpadă, perie de zăpadă, racletă pentru gheață, prosoape de hârtie, o pătură călduroasă, haine de schimb, mâncare și apă pentru situații de urgență.

Ce trebuie să faceți, în condiții de ger sau dacă rămâneți blocat ori înzăpezit?

• ÃŽncălziÈ›i vehiculul înainte de a porni la drum (ceea ce în sezonul rece reduce umezeala condensată pe interiorul geamurilor), dar niciodată în spaÈ›ii închise. 

• Respectați limitările de viteză. Atenție la «gheața neagră» care este invizibilă și face drumul să arate ca și cum ar fi proaspăt asfaltat.

• EvitaÈ›i folosirea pilotului automat. Conducerea pe timp de iarnă necesită menÈ›inerea de către È™ofer a întregului control al vehiculului, pe toată durata călătoriei. 

• Mențineți o distanță corespunzătoare (mai mare decât în mod normal) față de mașinile din față. Distanța de oprire pe drumuri cu polei este dublă față de cea de oprire pe un drum uscat.

• ReduceÈ›i viteza în apropierea podurilor, acestea sunt predispuse să fie alunecoase, chiar dacă pe asfalt nu este gheață sau polei. 

Dacă ați rămas blocat sau înzăpezit:

• EvitaÅ£i suprasolicitarea ÅŸi supraexpunerea la frig. Vremea rece poate exercita un stres suplimentar asupra inimii. Hainele transpirate la nivelul pielii nu sunt izolatoare împotriva frigului. 

• StaÅ£i în maÅŸină dacă nu puteÅ£i să înlăturaÈ›i cu lopata zăpada de lângă aceasta. 

• StaÅ£i în maÅŸină dacă afară viscoleÈ™te. Nu părăsiÅ£i maÅŸina pentru ajutor cu excepÈ›ia cazului în care ajutoarele sunt vizibile la o distanţă de maxim 90 de metri. 

• PorniÅ£i luminile de avarie. O haină colorată aprins, legată de antena radio a maÅŸinii, vă poate face mult mai vizibili pe timp de zi. 

• PorniÅ£i motorul maÅŸinii constant (câte 10 minute în fiecare oră) pentru a vă asigura căldură (ÅŸi pentru a economisi carburantul). AsiguraÅ£i-vă că Å£eava de eÅŸapament nu este înfundată sau blocată de zăpadă ÅŸi păstraÅ£i un geam uÅŸor deschis pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon în timp ce motorul este pornit. 

• ÃŽnfășuraÈ›i-vă într-o pătură. Dacă sunt mai multe persoane în maÅŸină, împărÅ£iÅ£i pătura – două persoane care împart păturile vor avea mai multă căldură decât dacă ar sta separat. 

• PurtaÅ£i o căciulă ÅŸi un fular – capul ÅŸi gâtul sunt surse majore prin care se pierde căldură din corp. 

• VerificaÅ£i orice semne de degerături sau hipotermie. 

• Nu adormiţi. Dacă este mai mult de o persoană în maşină, dormiţi pe rând. Nu stați într-o singură poziție un timp îndelungat. Faceți exerciții care să ajute circulația sângelui – mișcați-vă mâinile și picioarele, bateți din palme, etc.

• Uitați-vă după semne de trafic sau ajutoare.

 

Tag Cloud