Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Prețul benzinei din România a atins cel mai redus nivel de la începutul anului

Prețul benzinei din România a atins cel mai redus nivel de la începutul anului

20130418 - pret benzina 2013Prețul benzinei a atins la finalul lunii septembrie cel mai redus nivel înregistrat de la începutul anului, de 1,234 euro pe litru, cu 1,5 eurocenți sub nivelul minim înregistrat până în prezent, pe 7 iunie 2013, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, în raportul ei săptămânal, Oil Bulletin.

Motorina, în schimb, deși se află pe o pantă descendentă la rândul ei, se află cu 5,5 eurocenți peste nivelul minim înregistrat pe 7 iunie, de 1,258 euro pe litru, în prezent ea costând aproximativ 1,313 euro/litru, 

Șoferii români continuă să beneficieze de cea mai ieftină benzină din UE, numai omologii lor din Estonia putându-se lăuda cu un preț al benzinei mai mic de 1,3 euro pe litru, în timp ce consumatorii din Luxemburg, Polonia și Bulgaria plătesc undeva între 1,3 și 1,35 euro/l. Șoferii greci, olandezi și italieni, în schimb, se află la polul opus, achitând peste 1,7 euro pentru fiecare litru cumpărat.

Evoluția prețului țițeiului - principala explicație a ieftinirilor

În ceea ce privește prețul motorinei, România se află pe locul al treilea în topul celor mai ieftini carburanți diesel, după Estonia și Letonia. Balticii achită puțin sub 1,3 euro pe litru de motorină, în timp ce românii puțin peste - 1,313 euro/l.

Principala explicație a evoluției favorabile a prețurilor carburanților este evoluția prețului internațional al petrolului, aflat în scădere în ultimul timp. Tendința ar putea continua, în cazul în care puterea legislativă din SUA nu va majora plafonul de îndatorare al guvernului american. Un alt element care a contribuit la evoluția prețurilor carburanților a fost deprecierea dolarului în raport cu leul din a doua jumătate a lunii septembrie. Exceptând prima lună și jumătate a anului, perioadă în care dolarul s-a depreciat puternic în raport cu leul, nivelul cursului înregistrat la începutul lunii octombrie a fost cel mai scăzut din acest an, sub 3,3 lei pentru un dolar.

Dacă în ceea ce privește prețul benzinei, în mare parte produsă intern, România a evoluat într-un ritm mai accelerat comparativ cu celelalte state membre UE, în ceea ce privește motorina, în mare parte importată, aceasta a păstrat trendul UE. De altfel, din accizarea în vamă a produselor energetice din import (în special motorina) s-au încasat la buget, în 2012, 1,249 miliarde lei, cu 7,6% mai mult decât în 2011 (1,161 miliarde lei).

Benzina a atins minime anuale și în UE și în SUA

Și la nivelul statelor membre UE și al celor din zona euro, benzina se situează în apropierea minimului acestui an, fapt ce demonstrează importanța prețului internațional al petrolului. Nici în ceea ce privește Statele Unite ale Americii situația nu este diferită. Prețul mediu cu amănuntul la benzină a scăzut săptămâna trecută cu 5,8 cenți la 3,367 dolari pe galon, cel mai scăzut nivel înregistrat de pe 28 ianuarie. Prețurile la benzină plătte de consumatorii americani au scăzut 24,1 centi, sau 6,7%, în ultimii cinci săptămâni, după încheierea vacanței de vară, ce reprezintă vârful de consum sezonier. În plus, stocurile din SUA rămân în continuare la niveluri ridicate.

Prețurile la benzină au scăzut cu 12,5%, sau 48,3 cenți, față de aceeași perioadă a anului trecut.

În plus, estimările sunt în continuare pozitive pentru șoferii americani, media pentru luna octombrie a prețului benzinei fiind situată la 3,55 dolari pe galon, în scădere față de nivelul de 3,75 dolari pe galon înregistrată în septembrie.

Prognozele se bazează pe un preț al țițeiului West Texas Intermediate (WTI) de 103 dolari pe baril și pe unul al Brent-ului de 110 de dolari pe baril. Potrivit experților americani, costurile cu țițeiul brut au reprezentat în luna august aproximativ 71% din prețul benzinei.

Tag Cloud