Turcia continuă discuțiile cu Rusia pe tema Turkish Stream, va primi retroactiv 1 mld. $ de la Gazprom după ieftinirea gazelor rusești
- Detalii
- Publicat în 05 August 2015
Turcia continuă discuțiile cu Rusia pe tema colaborării în vederea construirii gazoductului Turkish Stream, iar întârzierile survenite în implementarea proiectului au ținut de ambele părți, a declarat ministrul Energiei de la Ankara, Taner Yildiz, adăugând că, după acordul privind reducerea prețului de livrare a gazelor rusești către Turcia cu peste 10%, Gazprom va rambursa Turciei circa 1 miliard de dolari, ieftinirea urmând să fie aplicată și retroactiv.
"Proiectul gazoductului care va aduce gaze rusești în Europa prin Turcia a suferit unele întârzieri pentru că partea rusă a întârziat să ne transmită coordonatele privind ruta de construcție și din cauza negocierilor privind formarea unui guvern de coaliție în Turcia, după recentele alegeri", a declarat Yildiz, citat de agenția turcă de presă Anadolu, preluată de publicația Hurriyet.
Potrivit ministrului, deadline-ul de livrare a coordonatelor rutei de construcție a fost extins, iar Turcia nu poate începe lucrările de construcție fără aceste coordonate.
"În plus, acordul interguvernamental privind Turkish Stream trebuie ratificat în Parlament, iar în Turcia trebuie mai întâi să se formeze un guvern de coaliție sau să se organizeze alegeri anticipate", a mai spus Yildiz.
Rusia a anunțat, în decembrie 2014, prin vocea președintelui Vladimir Putin, renunțarea la proiectul de gazoduct South Stream și înlocuirea sa cu Turkish Stream, gândit să livreze gaze naturale produse în Rusia prin Marea Neagră și Turcia, prin intermediul a patru conducte, cu o capacitate totală de 63 de miliarde de metri cubi.
Turcia a obținut de la Rusia un discount de 10,25% la prețul gazelor rusești livrate în Turcia, discount care va fi aplicat și retroactiv, astfel încât turcii vor primi de la Gazprom rambursări totale de 1 miliard de dolari, în baza acordului dintre cele două țări pentru construcția Turkish Stream. Turcia este al doilea cel mai mare consumator de gaze rusești din lume, a precizat ministrul Energiei de la Ankara, adăugând că prețul cu care Rusia exportă gaze în Turcia nu trebuie să fie mai mare decât cel achitat de statele membre UE și că diferența de preț e în curs de reducere.
Yildiz a mai declarat că, în cadrul unei discuții cu Maros Sefkovic, vicepreședintele Comisiei Europene însărcinat cu Uniunea Energetică, i-a spus acestuia că, din postura de stat membru UE, e ilogic să ceri, pe de o parte, să existe securitate a aprovizionării cu gaze naturale, iar pe de altă parte să refuzi proiecte de transport de gaze precum South Stream sau Turkish Stream, mai ales că cererea de gaze naturale în Europa este în creștere.