Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Wirom, controlată de Gazprom, credit de 12 mil. lei

Wirom, controlată de Gazprom, credit de 12 mil. lei

Wirom

Wirom Gas, furnizor şi distribuitor de gaze naturale în partea de sud a României, care asigură alimentarea unor localităţi precum Alexandria, Giurgiu, Olteniţa, Turnu Mǎgurele sau Corabia, a hotărât să ia un credit de maxim 12 milioane de lei pe şase ani, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

Creditul va avea dobândă fixă sau variabilă de maxim ROBOR plus 2% şi fără a implica acordarea de garanţii din partea acţionarilor.

AcÅ£ionarii companiei sunt, în ordinea deÅ£inerilor, Wintershall Erdgas Handelshaus ZUG  AG, prescurtat WIEE (51,1246%), intermediarul prin care România a cumpărat în ultima vreme majoritatea gazelor din Rusia, deÅ£inut de la finele anului trecut  în totalitate de Gazprom, GDF Suez Energy Romania (48,8454%), Wintershall  Erdgas Beteiligungs Gmbh, prescurtat WIEBG (0,02%) ÅŸi Gazprom Germania (0,01%).

Lunile trecute, Wirom Gas a hotărât să distribuie dividende de 30 de bani pe acţiune din profitul net din 2013. O altă mişcare recentă a companiei a fost aceea de a prelungi pentru anul în curs contractul auditorului financiar extern al companiei, KPMG.

Wirom are de o bună perioadă  afaceri profitabile în România. Dacă luăm în considerare chiar ÅŸi anii de criză, rulajul companiei s-a păstrat constant în jurul a 50 de milioane de lei iar din 2011 până anul trecut, atât cifra de afaceri cât ÅŸi profitul au fost în continuă creÅŸtere. Åži numărul angajaÅ£ilor a urcat continuu ajungând aproape de 100.

Concret, anul trecut, compania a avut anul trecut afaceri de 53,4 milioane de lei cu un profit de 6,36 milioane de lei, aproape de două ori mai mare decât profitul din anul 2012. În afară de rezerva legală, puţin peste 6 milioane de lei va fi distribuit ca dividend.

Compania are un portofoliu de peste 25.000 de clienţi, atȃt casnici, cȃt și juridici și industriali și reţele de distribuţie de peste 200 de kilometri.

Wirom Gas a fost înfiinţată în august 1994 de Romgaz şi de Wintershall. Anul trecut, grupul Wintershall a renunțat în totalitate la activitatea de intermediere, tranzacționare și stocare a gazelor, inclusiv către România, în favoarea Gazprom, astfel că WIEE (parte a grupului) a trecut la Gazprom. Grupul Wintershall AG a primit în schimb acţiuni în companiile care deţin depozite de gaze ruseşti.

 

Tag Cloud