Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Statul - marele profitor al exploziei prețurilor din energie. Impozitele achitate de Romgaz și OMV Petrom, de 3 ori mai ridicate decât profiturile record raportate de cele 2 companii

Statul - marele profitor al exploziei prețurilor din energie. Impozitele achitate de Romgaz și OMV Petrom, de 3 ori mai ridicate decât profiturile record raportate de cele 2 companii

Statul român a fost de departe cel mai mare câștigător al exploziei prețurilor la energie în primul semestru al acestui an, majorându-și de 11,5 ori veniturile din impozitele directe încasate de la Romgaz și de 6 ori pe cele percepute de la OMV Petrom comparativ cu cele din perioada similară a anului trecut. În total, numai de la cei doi mari producători autohtoni de hidrocarburi, guvernul a încasat în prima jumătate a anului impozite directe, pe producție, de aproape 9 miliarde lei. Dacă ar fi adăugate și încasările din impozitele indirecte (în special cele pe vânzări care s-au apreciat proporțional cu creșterile de prețuri) suma ar crește considerabil, probabil cu peste 50%, de 3 ori mai ridicată decât profiturile nete raportate de cele 2 companii pe prima jumătate a anului.

În primul semestru al anului trecut, statul român a încasat impozite directe în valoare de 399 milioane de lei de Romgaz și 700 milioane de lei de la OMV Petrom.

Încasările statului român din impozitele directe plătite de cele 2 companii au explodat însă, odată cu prețurile, în acest an: 4,59 miliarde lei de la Romgaz și 4,3 miliarde lei de la OMV Petrom.

Valoarea impozitelor directe achitate de Romgaz în primele 6 luni ale anului este de 2,66 ori mai ridicată decât profitul net raportat de companie în aceeași perioadă, de 1,72 miliarde lei, și de 3 ori peste valoarea acestor impozite plătite de producătorul autohton pe întreg anul trecut.

În prima jumătate a acestui an, cheltuielile cu redevența ale Romgaz au crescut cu 734,01 milioane lei (+400,86%), iar cele cu plata impozitului pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor și a energiei electrice s-au majorat cu 3,45 miliarde lei (+1.624,10%) față de aceeași perioadă a anului trecut. În plus, în 2022 a fost introdus un impozit pe veniturile suplimentare din vânzarea de energie electrică; valoarea acestuia ridicându-se la 62,84 milioane lei.

Similar în cazul OMV Petrom. Compania a achitat statului român în primul semestru impozite directe de 4,3 miliarde de lei, sumă de 3,3 ori mai ridicată decât cea achitată pe întreg anul trecut și apropiată de profitul net de 4,6 miliarde lei raportat în aceeași perioadă de companie.

Potrivit datelor companiei, taxele directe achitate au crescut de 6 ori, de la 0,7 miliarde lei în prima jumătate a anului trecut la 4,3 miliarde în semestrul întâi al acestui an.

Cheltuielile OMV cu redevențele s-au triplat, 0,3 miliarde lei la 0,9 miliarde lei, iar cele cu plata impozitelor suplimentare aferente activității de explorare și producție (impozitul pe veniturile suplimentare rezultate din de-reglementarea prețurilor la gazele naturale și impozitul de 0.5% aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut) au crescut de 5,5 ori, de la 0,4 miliarde în primele 6 luni ale anului trecut la 2,2 miliarde lei în aceași perioadă a acestui an.

Deși prețul de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) este în prezent cu o pătrime sau 50 de euro/MWh sub cel de pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, baza de calcul a redevențelor este în continuare cel mai mare preț dintre cel realizat de companii și prețul de referință determinat pe baza indicelui bursier de pe CEGH. Cu alte cuvinte, cele două companii achită redevențe la un preț superior cu cel puțin 50 de euro/MWh celui realizat.

Cum OMV Petrom este și liderul pieței de distribuție de carburanți, dată fiind ponderea ridicată a taxelor (accize și TVA) în prețul acestora, statul a încasat de la companie sume importante și din impozitele indirecte.

Astfel, valoarea taxelor indirecte achitate de OMV Petrom în primul trimestru s-a ridicat la 4,5 miliarde de lei.

În total, cheltuielile cu plata taxelor, directe și indirecte, ale OMV Petrom au crescut în prima jumătate a anului, de la 4,9 miliarde lei în semestru 1 al anului trecut, la 8,8 miliarde lei, sumă de peste două ori mai ridicată decât profitul net anunțat de companie pentru aceeași perioadă.

În plus, la taxe se adaugă contribuțiile din dividend către bugetul de stat. În iunie OMV a plătit către statul român dividendele aferente exercițiului financiar 2021 în valoare de circa 0,4 miliarde lei, la care se adaugă dividende speciale în valoare de 0,5 miliarde lei, care se vor plăti în septembrie.

O situație similară se înregistrează și la compania din domeniul producției de energie electrică la care statul are o participație de 80%, Nuclearelectrica. Statul român a încasat deja în iunie dividendele care i se cuvin, aferente anului 2021, de 491,6 milioane lei. La acestea se adaugă încasările din impozitul pe venitul suplimentar, introdus din trimestrul al doilea, ca urmare a aplicării cotei de impozitare de 80% pe venitul suplimentar rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețull de 450 lei/MWh,în valoare de 585,8 mii lei.

Dacă adaugăm și impozitul pe profit, de 235 mii lei, rezultă că pe primul semestru statul a încasat de la Nuclearelectrica numai din aceste 3 tipuri de plăți o sumă de peste 1,31 miliarde lei, superioară profitului net raportat de companie pe prima jumătate a anului, de 1,22 miliarde de lei.

Situația la Hidroelectrica, cealaltă companie producătoare majoritar de stat, care nu a prezentat rezultatele pe primul semestru, este probabil una asemănătoare.

Cu toate acestea, guvernul întârzie plata compensațiilor către furnizorii de energie, care se ridică probabil la câteva miliarde de lei.

Tag Cloud