Romgaz vrea prelungirea pe încă un an a facilitatăţii de credit BCR de jumătate de miliard de lei pentru finanţarea Neptun Deep
- Detalii
- Publicat în 26 October 2024
- Scris de Florin Rusu
Cel mai mare producător de gaze autohton, Romgaz, partener alături de OMV Petrom în cel mai important proiect offshore de gaze din România, Neptun Deep, vrea să prelungească cu facilitatea de credit acordată de BCR, parte a grupului Erste, de care beneficiază în vederea finanţării activităţii filialei sale Romgaz Black Sea în limita a jumătate de miliard de lei.
Conducerea executivă solicită Consiliului de Administraţie să aprobe “prelungirea cu un an a Contractului de facilitate de credit nr. 201812070225 încheiat de S.N.G.N. Romgaz S.A. cu Banca Comercială Română S.A., pentru emiterea de instrumente de garantare sub forma scrisorilor de garanţie bancară şi a scrisorilor de creditare de tip stand-by irevocabile, până la limita de 500.000.000 lei”.
Iniţial, plafonul facilităţii era de 420 milioane de lei, însă el a fost majorat, în aprilie 2023, la cererea conducerii executive, la 630 milioane lei.
Romgaz Black Sea Limited este fosta ExxonMobil Exploration and Production Limited, companie achiziţionată de la gigantul american cu un miliard de euro, inclusiv cu un credit de 325 milioane euro, contractat de la BCR.
Începând cu 1 august 2022, Romgaz finanţează activitatea de exploatare şi efectuarea lucrărilor de investiţie ale Romgaz Black Sea. În acest sens Romgaz acordă împrumuturi către Romgaz Black Sea cu rambursarea acestora după intrarea pe producţie şi înregistrarea de venituri din valorificarea gazelor. Procentul de dobândă aferent acestor împrumuturi este estimat la 10%/an în 2023 (ROBOR 12M + 1,74%).
Romgaz a atras recent 500 milioane euro din obligaţiuni internaţionale, cererea depăşind 5,9 miliarde euro.
Finanţarea prin obligaţiuni a necesarului de investiţii în Neptun Deep al Romgaz era luată în calcul încă din 2021, când încă nici nu fusese perfectată tranzacţia de preluare a subsidiarei gigantului american ExxonMobil ce deţinea atunci 50% din drepturile asupra celei mai mari concesiuni de gaze naturale din Marea Neagră românească.
Rezervele din perimetrul Neptun Deep sunt estimate la 100 miliarde metri cubi de gaze. Investiţiile suplimentare ale celor 2 companii, care deţin câte 50% din proiect, erau estimate anul trecut la 4 miliarde euro.