Cea mai bogată româncă, Veronica Guşă de Drăgan, a dat afară un sfert din anajaţii Butan Gas din România. Compania a trecut pe profit
- Detalii
- Publicat în 14 August 2014
Butan Gas, una dintre cele mai mari companii pe distribuţia de gaz petrolier lichefiat din sudul Europei, a rămas cu circa 200 de salariaţi în România, de la 270 câţi avea în anul 2011 (în anul 2012 nu există raportări la Ministerul de Finanţe). Compania, controlată de Veronica Guşă de Drăgan, cea mai bogată femeie din România, şi-a redus afacerile de la 307 milioane de lei în anul 2011 la 190 de milioane de lei anul trecut dar a trecut pe profit, după ce în anul 2011 a fost pe pierderi.
Butan Gas România a avut anul trecut un profit net de 17,4 milioane de lei. În plus, recent, compania şi-a majorat capitalul social cu circa 3 milioane de lei, potrivit unei hotărâri a companiei, consultată de Energy Report.
Tot la mişcările recente ale companiei amintim că în urmă cu jumătate de an, Butan Gas Romania a solicitat o prelungire cu un an a unui credit de 3 milioane de euro de tip revolving luat de la Unicredit Ţiriac Bank încă din 18 decembrie 2008, dată de la care creditul a mai suferit modificări. Creditul a fost prelungit până în 1 decembrie 2014.
Butan Gas Romania este controlată de Veroniki Holding SPA din Milano şi Propan Gas din Viena, acestea fiind controlate de fapt de marea femeie de afaceri româncă.
Deţinerile celor două companii s-au schimbat în ultimele luni, astfel că dacă spre finele anului trecut Veroniki Holding deţinea 93% şi Propan Gas din Viena 7%, după majorarea de capital, Veroniki Holding SPA din Milano a scăzut la 83,42% şi Propan Gas din Viena a urcat la 16,58%.
Văduva lui Iosif Constantin Drăgan ocupă şi funcţiile de director general al Veroniki Holding şi preşedinte al consiliului de supraveghere la Propan Gas.
După moartea soţului în 2008 a avut loc şi rebranduirea afacerii (din noiembrie 2010, ButanGas SpA, liderul companiilor grupului ButanGas, a devenit subsidiara a Veroniki Holding SpA.
De curând, din grupul Veroniki Holding mai face parte şi compania Romconstruct Top, cu care a fost construit în anul 2011 un parc eolian pe 41 de hectare în localitatea Siliştea din Constanţa. Parcul eolian are o capacitate instalată de 25 MW şi a necesitat o investiţie de 72 de milioane de euro (fonduri proprii - 45 de milioane de euro şi fonduri europene de circa 27 milioane de euro) iar energie produsă de turbinele eoliene de la Siliştea a fost vândută deja pe OPCOM.
Grupul industrial ButanGas are activităţi în ţări precum Italia, România Albania, Austria, Serbia, Grecia, Bulgaria, Maroc şi Polonia. În România deţine staţii de îmbuteliere, depozite, o reţea de distribuţie şi un terminal maritim de gaz petrolier lichefiat la Marea Neagră.