Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Cea mai bogată româncă, păsuită cu un credit al Butan Gas Romania

Cea mai bogată româncă, păsuită cu un credit al Butan Gas Romania

veronica dragan Butan Gas

Lider al distribuţiei de gaz petrolier lichefiat în ţări din regiune precum Italia sau Grecia şi printre marii jucători din România, Butan Gas asistă pe plan local la o reducere a pieţei GPL, mai ales ca urmare a creşterii importurilor din Bulgaria. În aceste condiţii, Butan Gas Romania a solicitat o prelungire cu un an a unui credit de 3 milioane de euro de tip revolving luat de la Unicredit Ţiriac Bank încă din 18 decembrie 2008, dată de la care creditul a mai suferit modificări. Creditul a fost prelungit până în 1 decembrie 2014.

Hotărârea prelungirii valabilităţii creditului a fost luată de cei doi acţionari, Veroniki Holding SPA din Milano (deţinere 93%) şi Propan Gas din Viena (7%), se arată într-un document al Butan Gas consultat de Energy Report. Aceste companii sunt de fapt controlate de femeia de afaceri Veronica Guşă de Drăgan, cea mai bogată femeie din România, cu o avere estimată de unele publicaţii la peste 260 milioane euro în timp ce alte publicaţii  au “optat” pentru o avere de 700 milioane de euro.

Ca funcţie în cele două companii acţionare, văduva lui Iosif Constantin Drăgan este director General al Veroniki Holding şi preşedinte al consiliului de supraveghere la Propan Gas.

După moartea soţului în 2008 şi după rebranduirea afacerii (din noiembrie 2010, ButanGas SpA, liderul companiilor grupului ButanGas, a devenit subsidiara a Veroniki Holding SpA), informaţiile de la Ministerul de Finanţe cam lipsesc. Ultimele, din anul 2011, indică pentru Butan Gas Romania afaceri de peste 300 milioane de lei dar pierderi de 23,4 milioane de lei.

De curând, din grupul Veroniki Holding mai face parte şi compania Romconstruct Top, cu care a fost construit în anul 2011 un parc eolian pe 41 de hectare în localitatea Siliştea din Constanţa. Parcul eolian are o capacitate instalată de 25 MW şi a necesitat o investiţie de 72 de milioane de euro (fonduri proprii - 45 de milioane de euro şi fonduri europene de circa 27 milioane de euro) iar energie produsă de turbinele eoliene de la Siliştea a fost vândută deja pe OPCOM.

Grupul industrial ButanGas are activităţi în ţări precum Italia, România Albania, Austria, Serbia, Grecia, Bulgaria, Maroc şi Polonia. În România deţine staţii de îmbuteliere, depozite, o reţea de distribuţie şi un terminal maritim de gaz petrolier lichefiat la Marea Neagră.

Tag Cloud