Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Coloșii Romgaz și Interagro s-au înscris la bursa de gaze naturale de la OPCOM. Vor apărea și tranzacțiile?

Coloșii Romgaz și Interagro s-au înscris la bursa de gaze naturale de la OPCOM. Vor apărea și tranzacțiile?

Romgaz

Compania de stat Romgaz, cel de-al doilea producător de gaze naturale din România, și Interagro SA, controlată de miliardarul Ioan Nicolae, cel mai mare consumator industrial de gaze, s-au înscris ca participanți la Piața Centralizată de Gaze Naturale (PCGN) de la bursa de energie OPCOM, aceasta consemnând în prezent opt jucători înregistrați, dar nici o tranzacție încheiată.

Celelalte companii înregistrate sunt furnizorul și distribuitorul de gaze GDF Suez Energy, OMV Petrom Gas SRL, divizia de trading de gaze a OMV Petrom, producătorul de gaze Amromco Energy SRL, combinatul Azomureș, distribuitorul de gaze C-Gaz & Energy, precum și MET Romania Energy Trade, subsidiară de trading a grupului ungar MOL.

Dintre producătorii de gaze înscriși pe platforma PCGN de la OPCOM, doar OMV Petrom Gas SRL a scos până în prezent gaze la vânzare, însă fără a reuși să încheie vreo tranzacție, fie din cauză că nu s-a înțeles la preț cu potențialii cumpărători, fie din cauza anulării licitațiilor, ca urmare a lipsei de interes a celorlalți participanți la piață.

Primii doi producători de gaze naturale din România, OMV Petrom și Romgaz, au acoperit, anul trecut, 97,92% din totalul consumului din producția internă de gaze, față de 97,46% în 2012, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). OMV Petrom a avut o cotă de piață de 50,66%, față de 47,32% în 2012, în timp ce cota de piață a Romgaz a scăzut de la 50,12% la 47,26%.

Relații cu cântec

Interagro este cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din România, cele șase combinate chimice din holdingul controlat de Ioan Nicolae consumând, cumulat, circa 2,5 miliarde de metri cubi de gaze.

Anul trecut, Romgaz a întrerupt furnizarea de gaze către Interagro, din cauza datoriilor istorice neplătite de zeci de milioane de dolari ale Interagro, pentru gazele livrate în trecut, iar Ioan Nicolae a început să-și alimenteze combinatele cu gaze mai scumpe, cumpărate de la OMV Petrom.

În 2011, Interagro și Romgaz au semnat un memorandum privind achitarea eșalonată a datoriilor, cifrate atunci la circa 100 de milioane de dolari.

Foștii miniștri ai Economiei, Adriean Videanu și Varujan Vosganian, sunt acuzați de procurorii DIICOT că, în perioada 2006 – 2010, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri prin care se acordau discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale de către Romgaz către Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Tranzacționarea pe burse va deveni obligatorie

Potrivit unui proiect de modificare a Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale, publicat de Departamentul pentru Energie la începutul acestei luni, producătorii de gaze naturale vor fi obligați să scoată la vânzare pe piața centralizată o parte din producție, cantitatea urmând a fi stabilită de către ANRE.

"Deţinătorii de licenţă de producţie de gaze naturale şi afiliaţii acestora sunt obligaţi să tranzacţioneze pe piaţa centralizată, transparent şi nediscriminatoriu, o parte din cantitatea produsă, într-un cuantum stabilit de ANRE pe baza reglementărilor proprii", stipulează articolul unic al proiectului.

În expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul susține că, în acest fel, vrea să încurajeze "formarea preţurilor din producţia internă pe baza unor mecanisme bazate pe cerere şi ofertă, în condiţii de transparenţă şi nediscriminare a participanţilor la piaţă, precum şi de a elimina intervenţiile administrative din procesul de formare a preţurilor de valorificare a gazelor naturale din producţia internă".

Angajament față de FMI

"În egală măsură, se urmăreşte asigurarea unui rol semnificativ a pieţei gazelor naturale din România, în contextul formării pieţei unice europene de energie şi gaze naturale şi, totodată, determinarea unei valori de piaţă obiective a gazelor naturale, coroborate cu sporirea eficienţei consumului acestora într-un cadru economic sustenabil care va fi definit strategic atât la nivel macroeconomic, cât şi la nivel sectorial", se mai afirmă în documentul citat.

Înfiinţarea platformelor de tranzacţionare a gazelor naturale a fost un angajament asumat de Guvern faţă de FMI şi Comisia Europeană, însă până în prezent producătorii de gaze naturale nu erau obligați să își vândă gazele pe burse.

În ianuarie 2013, ANRE a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin potrivit căruia producătorii de gaze controlați de statul român, cum ar fi Romgaz, nu și cei privați, ar fi fost obligați să vândă prin licitaţii publice 45% din cantităţile extrase în cursul anului 2013, însă ordinul nu a mai fost adoptat în cele din urmă.

Petrom și Romgaz sunt cei mai importanți producători de gaze din România. Alți producători sunt Amromco Ploiești, Aurelian Oil&Gas, Lotus Petrol sau Foraj Sonde.

Tag Cloud