NIS Gazprom demarează explorări pentru gaze în Ungaria, lângă granița cu România, aproape de concesiunile pe care compania le deține în Timiș
- Detalii
- Publicat în 03 June 2013
Compania sârbă de petrol și gaze Naftna Industrija Srbije AD (NIS), controlată de rușii de la Gazprom, a demarat, în parteneriat cu canadienii de la Falcon Oil&Gas, lucrări de explorare pentru gaze naturale în sud-estul Ungariei, foarte aproape de granița cu România și de concesiunile pe care cei de la NIS le dețin în județul Timiș.
Potrivit unui comunicat al partenerilor canadieni, explorările au loc în bazinul Mako, situat lângă orașul omonim, în formațiunea Algyö, și vizează zăcăminte potențiale de gaze situate la o adâncime de circa 3.000 de metri. S-a început deja forajul la o primă sondă de explorare și se așteaptă ca aceasta să fie finalizată la jumătatea acestei luni.
Contractul dintre NIS și Falcon Oil&Gas prevede că toate costurile explorărilor de la Mako vor fi suportate de către sârbi, urmând ca veniturile rezultate dintr-o potențială exploatare viitoare a zăcământului respectiv să fie împărțite în mod egal între cele două companii.
Canadienii de la Falcon Oil&Gas au mai forat sonde de explorare în formațiunea Algyö în ultimii ani, iar unele dintre ele au identificat straturi de gaze naturale, însă nu la niveluri optime. Respectivele sonde au avut adâncimi mai mari, de până la 6.000 de metri.
La doi pași de România
Orașul Mako, lângă care se află bazinul omonim de hidrocarburi, este situat foarte aproape de granița cu România, distanța față de Timișoara fiind de sub 100 de kilometri.
În județul Timiș, cei de la NIS Gazprom dețin concesiunile petroliere de la Periam, Biled și Jimbolia.
Unele studii de specialitate includ bazinul Mako pe lista locațiilor europene celor mai promițătoare din punct de vedere al zăcămintelor potențiale de gaze naturale, inclusiv neconvenționale, cum ar fi cele de șist, însă o serie de lucrări de explorare derulate în anii precedenți au dus la rezultate dezamăgitoare.
Astfel, în 2010, americanii de la ExxonMobil și ungurii de la MOL au renunțat la un proiect de explorare pentru gaze naturale în bazinul Mako, după ce testele efectuate acolo au arătat că zăcămintele sunt insuficiente și prea greu de extras pentru a putea fi exploatate comercial.
Pe de altă parte, în 2011, compania austriacă RAG Rohol-Aufschungs anunța că a efectuat cu succes lucrări de foraj prin fracturare hidraulică în bazinul Mako, lucrări care au dus la descoperirea de fluxuri de gaze naturale încurajatoare din punct de vedere al potențialului de exploatare comercială.