Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Gaze de şist: Transgaz vrea avocaţi pe exproprieri

Gaze de şist: Transgaz vrea avocaţi pe exproprieri

conducta

“Există o perspectivă pe termen lung privind gazele de şist în România, planul de dezvoltare al infrastructurii de transport gaze naturale cuprinde o amplă strategie de redefinire a rutelor interne de transport gaze naturale în concordanţă cu remodelarea fluxurilor de gaze naturale ce se conturează pe termen mediu şi lung la nivel national şi european”, se arată într-un material al Transgaz semnat de Ion Sterian, preşedintele Consiliului de Administraţie, material care va fi analizat în AGEA din 28-29 aprilie.

În perspectiva posibilei dezvoltări a conductelor necesară transportului gazelor de şist dar şi a gazelor care vor fi extrase de OMV Petrom şi de Exxon din Marea Neagră precum şi pentru alte asemenea dezvoltări, compania de stat Transgaz va analiza la finele lunii aprilie modul în care vor fi achiziţionate servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică care să se aplice în special exproprierilor pentru construirea unor noi astfel de conducte.

Strategia de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale avută în vedere este estimată valoric la circa.1,5 miliarde euro, se mai arată în documentul citat şi consultat de Energy Report.

Detalii

În cele ce urmează ne vom ajuta de document, într-o formă prescurtată.

În realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare şi dezvoltare a sistemului naţional de transport gaze naturale, Transgaz întâmpină o serie de dificultăţi în procesul de acces pe terenurile proprietatea terţilor, atât în etapa de identificare a proprietarilor cât şi în negocierea şi stabilirea cuantumului despăgubirilor care se cuvin proprietarilor afectaţi de obiectivele aferente SNT, dificultăţi care generează întarzieri şi blocaje în realizarea programelor de reabilitare, modernizare şi dezvoltare a SNT.

Faptul că Transgaz S.A. nu a aplicat până în prezent procedura exproprierii, precum şi lipsa experienţei în acest domeniu comportă achiziţionarea unor servicii de consultanţă cu o firmă de avocatură specializată în acest domeniu, consideră autorii materialului.

De altfel, doar pentru a prelua gazele extrase de OMV Petrom şi de Exxon, este nevoie de o conductă care să aducă gazul din Marea Neagră pe uscat şi apoi să-l transporte prin conductă până în Ungaria. Pentru această conductă e nevoie şi de întărirea sistemului de transport aferent, având în vedere că poate fi vorba de preluarea unor cantităţi foarte mari de gaze.

Documentul aminteşte şi transformările recente pentru a justifica necesitatea apelării la avocaţi specializaţi.

“Având în vedere ultimele evoluţii ale pieţei regionale a gazelor, în care: (i) proiectul Nabucco nu mai reprezintă o opţiune pentru accesarea gazelor din regiunea caspică; (ii) creşte rolul interconectărilor transfrontaliere cu fluxuri bi-direcţionale pentru siguranţa în aprovizionare; (iii) s-a evidentiat recent, existenţa unor rezerve semnificative de gaze naturale în bazinul Mării Negre; (iv) există o perspectiva pe termen lung privind gazele de şist în România, planul de dezvoltare al infrastructurii de transport gaze naturale cuprinde o amplă strategie de redefinire a rutelor interne de transport gaze naturale în concordanţă cu remodelarea fluxurilor de gaze naturale ce se conturează pe termen mediu şi lung la nivel naţional şi european”.

Astfel, strategia de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale estimată valoric la aproximativ1,5 miliarde euro s-ar putea structura pe două coordonate. Prima este proiectarea şi dezvoltarea elementelor necesare asigurării capacităţii de transport gaze naturale prin conducte de înaltă presiune.

A doua este legată de reabilitarea altor rute de transport gaze naturale cu importanţă strategică industrială şi socială, necesare preluării în sistemul naţional de transport a volumelor de gaze naturale provenite din regiunea caspică şi din bazinul Mării Negre şi transportului acestora către utilizatorii din România şi de pe pieţele europene.

Tag Cloud