Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Eram deja independenţi energetic, pe fondul scăderii consumului, dacă nu se reducea an de an producţia Romgaz, susţine un oficial. Compania se aşteaptă să atragă doar de pe BVB 220 milioane de euro

Eram deja independenţi energetic, pe fondul scăderii consumului, dacă nu se reducea an de an producţia Romgaz, susţine un oficial. Compania se aşteaptă să atragă doar de pe BVB 220 milioane de euro

Gabriel Dumitrascu Privatizare Energie

După o scădere aproape constantă a producţiei de gaze a Romgaz din ultimii ani, compania produce în prezent cam cât Petrom, ambele cu producţii anuale între 5 şi 6 miliarde mc de gaze naturale. “Dacă Romgaz şi-ar fi păstrat nivelul producţiei de acum 10-12 ani, în momemtul de faţă nu ar mai fi trebuit să importăm. În medie, producţia companiei a scăzut cu circa 4,7% annual, chiar dacă s-au  început investiţii, însă unele nu s-au finalizat”, a declarat Gabriel Dumitraşcu (foto), şeful direcţiei Privatizare a Departamentului Energie, la o conferinţă organizată de Mediafax.

În 2012, Petrom a produs în România 5,16 miliarde mc de gaze naturale iar Romgaz 5.663 miliarde mc.

Consumul de gaze naturale al României a scăzut an de an iar în 2012, reducerea a fost de 4% comparativ cu 2011, de la 14,2 mld. mc la 13,6 mld. mc în 2012.

"Romgaz nu a descoperit noi zăcăminte, spre deosebire de celălalt mare producător de gaze (OMV Petrom - n.r.)", a afirmat Condrea. Cu toate acestea, investiţiile Romgaz nu au lipsit. Mai precis, în 2012 Romgaz a investit peste 500.000 mii lei exclusiv din surse proprii în principal în explorarea geologică pentru descoperirea de noi rezerve de gaze naturale, lucrări de foraj, susţinerea capacităţii de înmagazinare. De cealaltă parte, Petrom a raportat mai multe descoperiri de zăcăminte de hidrocarburi, atât onshore, cât şi offshore

Ce aşteaptă de la Bursă

Compania Romgaz este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie. Autorităţile s-au angajat faţă de FMI să listeze compania la Bursă. Nici acum însă, Statul  nu se arată dispus să cedeze prea uşor controlul.

"În cazul Romgaz, cu datorii aproape de zero, compania poate foarte uşor atrage fonduri aşa că nu era neapărată nevoie o listare pe bursă pentru a atrage investiţii. Acum nu e prioritar să cedăm controlul privatului cât să facem, prin listarea de mici pachete pe bursă, să facem transparenţă, să punem presiune pe management”, susţine Dumitraşcu.

Doar preţul e cel care trebuie să decidă, este de părere Valentin Mircea, încă vice-preşedinte la Consiliul Concurenţei (se pregăteşte să renunţe la funcţie). “Amânările listării pachetului majoritar pe Bursă nu duc la nimic bun”, adaugă acesta.

Dacă tot i-a forţat FMI-ul să iasă pe Bursă, “Romgazul va fi listat la Bucureşti direct iar acţiunile vor sta la baza unor certificate de depozit care vor fi listate la Londra. Estimăm că 200 – 220 milioane de euro vor fi atraşi de pe bursa din România”.

Certificatele de depozit vor fi emise de un fond de investiţii care va cumpăra acţiuni. Pe de altă parte, Dumitraşcu susţine că acţiunile Romgaz vor “beneficia” de o stabilizare de preţ post-listare, adică preţul va fi menţinut într-o marjă predictibilă pentru ca, susţine şeful Direcţiei Privatizare, investitorii să rămână mai mult timp.

Tag Cloud