Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Gazprom vrea să scape de dependența de exporturile în UE. India are în plan un gazoduct gigant prin care să cumpere gaze din Rusia

Gazprom vrea să scape de dependența de exporturile în UE. India are în plan un gazoduct gigant prin care să cumpere gaze din Rusia

India Gazprom

Nu doar Uniunea Europeană este dependentă de achizițiile de gaze naturale de la gigantul rus de stat Gazprom. Dependența este una reciprocă, veniturile Gazprom provenind în proporție mai mult decât semnificativă din vânzări de gaze către statele europene. În condițiile accentuării tensiunilor geopolitice și comerciale cu Europa, pe fondul conflictului cu Ucraina, țară vitală pentru tranzitul gazelor din Rusia către UE, rușii caută piețe alternative de desfacere pentru gazele lor naturale, iar una dintre principalele lor ținte în acest sens este Asia.

În mai, Rusia și China au încheiat un acord potrivit căruia Gazprom urmează să le livreze chinezilor gaze naturale în valoare totală de circa 400 de miliarde de dolari, pe baza unui contract pe termen lung, de 30 de ani. Următoarea pe listă ar putea fi India.

Guvernul de la New Delhi, preocupat de creșterea securității aprovizionării cu energie a țării, are în vedere importuri masive de gaze naturale din Rusia. În acest sens, executivul indian a creionat un plan care, dacă va fi implementat, ar reprezenta unul dintre cele mai mari proiecte energetice din istoria Indiei: un gazoduct terestru gigant care să transporte în India gaze naturale rusești, investiție estimată la circa 40 de miliarde de dolari, scrie Hindustan Times.

Oficiali de rang înalt din guvernul de la New Delhi au declarat, pentru publicația citată, că proiectul a fost discutat la recenta întâlnire dintre premierul indian Narendra Modi cu președintele rus Vladimir Putin, care a avut loc în Brazilia, cu ocazia unei reuniuni recente a grupului statelor emergente cunoscut sub abrevierea BRIC (Brazilia, Rusia, India, China). Potrivit acestora, cancelaria premierului indian și ministerul Petrolului și Gazelor Naturale din India analizează în prezent fezabilitatea proiectului.

Două rute posibile

Se așteaptă ca un anunț oficial privind proiectul gazoductului să fie făcut în decembrie, când Modi și Putin se vor întâlni la New Delhi, cu ocazia summit-ului anual India-Rusia. Sursele guvernamentale indiene adaugă că India ar dori să importe și țiței din Rusia, analizând provocările logistice ale unui astfel de demers.

"Până în prezent, cea mai mare parte a exporturilor de petrol și gaze ale Rusiei au fost direcționate către Occident. Lucrurile s-ar putea modifica radical în anii următori, iar China și India ar putea deveni importatori majori de produse energetice rusești", a declarat un oficial din ministerul Petrolului și Gazelor Naturale din India.

Autoritățile iau în calcul două posibile rute pentru proiectul gazoductului care ar urma să transporte în India gaze naturale din Rusia. Una dintre acestea ar porni de la granița sudică a Rusiei cu India și ar traversa regiunea Himalaya, în timp ce cea de-a doua ar tranzita Astrahanul, Kazahstanul și Uzbekistanul, urmând apoi să se interconecteze cu conducta TAPI, care trece prin Turkmenistan, Afganistan și Pakistan, până în India.

Gazoductul care ar lega India de Rusia ar costa de 4 ori mai mult decât proiectul de 10 miliarde de dolari al conductei de gaze IPI, care ar urma să lege India de Iran, tranzitând Pakistanul. Proiectul IPI, așa-numita "conductă a păcii", nu a demarat încă, din cauza faptului că investitorii se tem de provocările de securitate cu care s-ar confrunta sectorul pakistanez al gazoductului.

Au deja contract cu chinezii

În mai, Rusia și China au semnat un contract de furnizare de gaze naturale pe o perioadă de 30 de ani, contract în valoare totală de peste 400 miliarde dolari, în timpul unei vizite a președintelui Vladimir Putin la Shanghai.

"A avut loc un eveniment cu adevărat istoric, un eveniment epocal. Piața asiatică a gazelor s-a deschis pentru noi", a declarat, cu această ocazie, președintele Putin. Contractul gigant semnat de Gazprom, prin care compania va furniza gaze naturale Chinei, va afecta prețurile în Europa și vor avea un impact semnificativ asupra proiectelor internaționale de gaze naturale lichefiate, a spus, la rândul său, CEO-ul Gazprom, Alexei Miller.

Fitch Ratings susține că acordul "stabilește un nou punct de reper pentru ceea ce China este dispusă să plătească pentru gaze naturale furnizate prin contracte pe termen mai lung". Niciuna dintre părți nu a dezvăluit prețul cuprins contract, însă surse citate de Reuters estimează că acesta va fi cuprins între 350 dolari și 380 dolari pe 1.000 de metri cubi, similar cu cel plătit de majoritatea statelor europene.

Gazprom va livra 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an în China, urmând ca, în cele trei decenii acoperite de contract, Gazprom să furnizeze 1.140 de miliarde de metri cubi. Livrările anuale reprezintă mai puţin de un sfert din cele către Europa, de 161,5 miliarde de metri cubi anul trecut.

Exporturile Gazprom, în creștere

Veniturile Gazprom din exporturi de gaze naturale au crescut cu 4,5% în primul semestru din 2014, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 33,508 miliarde dolari, în condițiile în care volumele exportate s-au majorat cu 7%, la 99,4 miliarde de metri cubi.

Exporturile de gaze către destinații apropiate fizic de Rusia, reprezentând mai ales țări din fosta Uniune Sovietică, au crescut cu 16%, la 30,4 miliarde de metri cubi, iar cele către destinații îndepărtate, care includ Europa, cu 3,4%, la 69 miliarde de metri cubi, potrivit Oficiului Vămilor din Federația Rusă, citat de Itar-Tass.

Pe de altă parte, veniturile Rusiei din exporturi de țiței au scăzut cu 3,5% în primele șase luni ale acestui an, la 81,068 miliarde dolari. În termeni fizici, exporturile de petrol s-au contractat cu 5,2%, la 109,75 milioane de tone, față de 115,75 milioane de tone în S1 2013.

Cea mai mare parte a exporturilor de petrol ale Rusiei din prima jumătate a acestui an a fost destinată unor țări îndepărtate de Rusia, veniturile din aceste exporturi scăzând cu 2,9%, la 76,298 miliarde dolari. Exporturile către statele din fosta Uniune Sovietică s-au contractat cu 12,1%, la 4,678 miliarde dolari.

Putin n-a auzit de "TVA la încasare"

În luna mai a acestui an, Gazprom a plătit la bugetul de stat al Rusiei o sumă-record reprezentând taxe pe exportul de gaze, în condițiile în care importurile de gaze ale Ucrainei s-au majorat. Însă Gazprom a plătit taxele respective din buzunarul propriu, dat fiind că ucrainenii nu și-au achitat facturile către gigantul rus pentru gazele naturale importate.

Astfel, Gazprom a plătit, doar în mai 2014, taxe de export de 1,8 miliarde de dolari, potrivit Trezoreriei de la Moscova, cu aproape 60% mai mult decât în aceeași lună a anului trecut. Cea mai mare parte a majorării provine din livrări către monopolul energetic ucrainean Naftogaz, a declarat, pentru Bloomberg, un oficial guvernamental rus.

Ucraina și-a majorat importurile de gaze din Rusia în mai pentru a-și umple depozitele de înmagazinare. În iunie, Gazprom a oprit livrările către Naftogaz. Ucrainenii le datorează rușilor, în prezent, 5,3 miliarde de dolari reprezentând facturi neplătite pentru importuri de gaze. Naftogaz spune că nu le va plăti până când Gazprom nu va reduce prețul de livrare.

În aprilie, Rusia a anulat două discounturi la prețul de vânzare al gazelor naturale destinate Ucrainei, din cauza neplătite ale ucrainenilor, astfel încât prețul a crescut cu peste 80%, de la 268,50 la 485 dolari/mia de metri cubi. În plus, autoritățile de la Kremlin au reînceput să taxeze exporturile de gaze naturale, anulând o scutire anterioară în acest sens.

Tag Cloud