Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun11242024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Enel vinde eolienele şi fotovoltaicele din România? Italienii tocmai au hotărât să le strângă în aceeaşi companie

Enel vinde eolienele şi fotovoltaicele din România? Italienii tocmai au hotărât să le strângă în aceeaşi companie

eoliene si fotovoltaice

 Enel a anunţat săptămânile trecute că vinde distribuţia şi furnizarea de curent din România, angajând deja consultanţi financiari de la Citigroup şi UniCredit pentru a ajuta la acest proces. Să nu uităm însă că italienii au în România şi eoliene şi parcuri cu panouri solare, de care nu s-a pomenit nimic, dacă vor să le vândă sau nu. Recent însă, Enel a hotărât să-şi adune eolienele şi fotovoltaicele sub aceeaşi companie, indică un document al Enel Green Power, consultat de Energy Report. De ce fac mişcarea asta tocmai acum? Rămâne de văzut.

Oficial, cel puţin, italienii nu pomenesc deloc de vânzarea eolienelor si fotovoltaicelor. Dimpotrivă, acestia susţin ca fuziunea se face pentru că "menţinerea unei structuri societare multiple poate conduce la dezavantaje din punct de vedere economic". De asemenea, printre avantajele fuziunii, documentul Enel enumeră aspecte precum: management mai eficient, reducerea volumului tranzacţiilor intra-grup sau reducerea costurilor administrative.

Să intrăm în detalii. Italienii au hotărât să înceapă proiectul de fuziune prin absorbţie prin care Enel Green Power să ia companiile Blue Line, Varokub, Elcomex Eol, Târguşor Wind Farm, Management Building Company, IMA şi Futuresolar.

Fuziunea va deveni efectivă în 31 octombrie, în cazul în care la tribunal nu se stabileşte altfel.

Pentru firma absorbantă, aportul net contabil a fost stabilit prin scăderea din activul net contabil de 3,2 miliarde lei a participaţiilor în celelalte societăţi din care s-au scăzut costurile cu achiziţiile, rezultând un aport net de fuziune de 2,97 miliarde de lei.

Aportul celorlalte firme a fost, în cifre aproximative, următorul: Elcomex Eol, aport de 764 milioane de lei, Blue Line Valea Nucărilor cu 401 milioane lei, Târguşor Wind Farm, 304 milioane lei, Varokub, 36 milioane lei, Management Building Company, 28 milioane lei, Futuresolar, 27,8 milioane lei şi IMA cu 27,3 milioane lei.

Enel Green a avut anul trecut un profit de 248 milioane lei, de peste două ori mai mare decât în 2012, când a fost de 111 milioane de lei.

Zilele trecute, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), desprinsă din Electrica şi controlată de Departamentul pentru Energie, a anunţat că deschide o acţiune împotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, solicitând grupului italian suma de 521,5 milioane euro în cazul privatizării Muntenia Sud.

 

Tag Cloud