Vestas primește o gură de oxigen din raiul eolian românesc, după ce danezii au ajuns să-și vândă fabrici cu 1 euro bucata pentru a-și reduce pierderile și costurile
- Detalii
- Publicat în 10 October 2013
Gigantul danez Vestas a anunțat, miercuri, că a primit comanda de a echipa integral cu turbine eoliene parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea, unul dintre cele mai mari din România, proiectat la o capacitate instalată de 108 MW și deținut de către producătorul german de energie STEAG.
Comanda include furnizarea, instalarea și operarea turbinelor, precum și un contract de mentenanță semnat pe 10 ani. Livrarea este planificată să înceapă în aprilie anul viitor, iar finalizarea lucrărilor și predarea parcului eolian către investitor este așteptată pentru luna decembrie 2014.
Danezii vor livra celor de la STEAG, pentru parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea, un număr de 36 de turbine eoliene model V112.3.0 MW, care vor produce peste 300 GW de energie electrică pe an, echivalentul unei economii de aproape 124.000 de tone de emisii de dioxid de carbon, susțin cei de la Vestas.
În prima jumătate a acestui an, Vestas a livrat către clienți din întreaga lume 654 de turbine eoliene de tip V112.3.0 MW, cu o capacitate instalată totală de peste 1,9 MW, și a mai primit comenzi ferme pentru încă 4,5 GW.
Credit de la BERD
Producătorul german de energie STEAG, care anul trecut a preluat proiectul parcului eolian Crucea Nord din Dobrogea de la Monsson Group, a solicitat un împrumut în valoare de 68 de milioane de euro pentru finalizarea proiectului de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), capitalizată cu fonduri publice alocate de statele acționare
BERD a anunțat, în august, că ia în considerare acordarea unui împrumut de 68 de milioane de euro germanilor de la STEAG, pentru finalizarea parcului eolian Crucea Nord din Dobrogea. Investițiile totale necesare sunt estimate la 192 de milioane de euro, iar restul banilor vor veni din alte credite, precum și din fondurile proprii ale STEAG.
„Sprijinul acordat unui nou intrat pe piață va promova investițiile private în sectorul energetic al României și va ajuta țara să atingă țintele UE privind energia regenerabilă”, se afirma într-un comunicat al BERD.
Producătorul german de energie STEAG, cu vânzări de aproape 2,8 miliarde de euro în 2012, a fost primul jucător de top care a reluat investițiile pe piața românească a energiei regenerabile, după ce Guvernul de la București a decis ca, de la 1 iulie 2013, să amâne până în 2017 acordarea unei părți din subvențiile pentru energie regenerabilă, pe bază de certificate verzi.
Ambiții pe măsura dimensiunilor
Cei de la STEAG au cumpărat proiectul eolian Crucea Nord anul trecut, de la dezvoltatorul Monsson Group. În 2012, germanii anunțau că energia electrică produsă va trece printr-o nouă stație de transformare, situată în apropiere de localitatea Stupina, care se va conecta la rețeaua de înaltă tensiune a Transelectrica.
Cei de la STEAG mai spuneau că proiectul Crucea Nord, situat la circa 50 de kilometri nord-est de portul Constanța, urmează să facă parte dintr-un complex eolian mai mare, cu o capacitate instalată totală de cel puțin 600 MW.
De asemenea, STEAG susținea că proiectul Crucea Nord urmează să devină operațional pănă la finalul lui 2013, urmând să sprijine indirect înființarea a crica 100 de locuri de muncă
Producătorul german de energie STEAG, aflat în acest business de 75 de ani, este controlat de un consorţiu de şapte companii municipale de utilităţi din Germania, care au împreună o participaţie de 51%. Restul de 49% din acţiuni se află în posesia concernului industrial Evonik Industries, controlat de RAG, cea mai mare corporație germană specializată în mineritul de cărbune.
STEAG dispune, în întreaga lume, de capacități instalate totale de 9.400 MW, atât fosile, cât și regenerabile, din care 7.700 MW doar în Germania, operând 11 centrale electrice și peste 200 de facilități de distribuție.
Fabrici vândute pe 1 euro
Marți, cu o zi înainte de comunicatul privind comanda pentru parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea, danezii anunțau că au ajuns la un acord cu grupul german VTC Partners GmbH pentru vânzarea a 6 fabrici de turbine eoliene din portofoliul Vestas, la prețul de 1 euro bucata, mișcarea fiind parte dintr-un plan pe doi ani de vânzare de active, implementat de Vestas pentru stoparea pierderilor și ținerea sub control a costurilor.
Compania daneză va consemna o pierdere contabilă de 50 de milioane de euro pe trimestrul al treilea al acestui an în urma vânzării fabricilor, localizate în Norvegia, Suedia, Germania, China și Danemarca.
Potrivit planului menționat, care ar urma să fie finalizat la sfârșitul lui 2013, Vestas încearcă să-și reducă costurile fixe cu 400 de milioane euro, vizând totodată reducerea cu 30% a personalului, la 16.000 de angajați. Cei 1.000 de salariați de la cele 6 fabrici vândute își vor păstra locurile de muncă, urmând să fie preluați de cumpărătorul german.
Cu o săptămână înainte, Vestas anunța închiderea unei fabrici din Taranto, Italia, cu 120 de angajați. Anterior, danezii renunțaseră la vânzarea fabricii din Pueblo, Colorado, anunțată în august, așteptându-se ca unitatea americană să funcționeze la capacitate maximă anul acesta.
Deal-ul parafat cu cei de la VTC Partners prevede că Vestas va avea dreptul de a primi de la germani până la 25 de milioane de euro din eventualele profituri ale fabricilor vândute. Acordul prevede și un contract de furnizare și vânzări cu VTC, danezii estimând că renunțarea la fabrici le va reduce costurile cu circa 30 de milioane de euro pe doi ani.