Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Transelectrica a cumpărat energie de peste 10 mil. lei de la Hidroelectrica pentru consumul propriu tehnologic

Transelectrica a cumpărat energie de peste 10 mil. lei de la Hidroelectrica pentru consumul propriu tehnologic

Transelectrica plan dezvoltare 10 ani

Operatorul de transport al sistemului energetic național, Transelectrica, a cumpărat, de pe piața centralizată a contractelor bilaterale administrată de OPCOM, energie electrică în valoare de peste 10 milioane lei de la producătorul Hidroelectrica pentru consumul propriu tehnologic, prin 3 contracte semnate în ultima zi a lunii trecute.

Potrivit unui anunț al Transelectrica, pe 31 august 2015, operatorul de transport și sistem a încheiat cu producătorul hidro trei contracte de cumpărare de energie electrică pentru consumul propriu tehnologic, fiecare în valoare de 3,34 milioane lei. Ambele companii sunt controlate de statul român.

Contractele sunt valabile până la 30 iunie 2016, iar scadența facturilor care trebuie achitate de Transelectrica este fixată cu 3 zile calendaristice înainte de începerea perioadei de livrare.

"Nivelul dobânzilor penalizatoare corespunde ca procent dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor către bugetul de stat, pentru fiecare zi de întârziere. Pentru cumparatorii care în ultimul an au înregistrat întârzieri la plata facturilor, nivelul aplicabil este de 0,1% pentru fiecare zi", se arată în anunțul Transelectrica.

Consumul propriu tehnologic al Transelectrica a crescut cu 8,3% în primele 6 luni din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, din cauza faptului că schimburile transfrontaliere export-import de energie pe granițele cu Serbia și Bulgaria au scăzut, în vreme ce producția de electricitate în zona de est a țării a crescut.

"Structura producției a fost defavorabilă, scăzând mult producția în centralele situate în zone deficitare (cele pe gaze și cele hidro cu lacuri de acumulare) și crescând corespunzător în zonele excedentare (în zona de sud, CHE Porțile de Fier, centralele pe cărbune din zona Oltenia și în zona de est, centralele care produc energie din surse regenerabile). De asemenea, temperatura exterioră înregistrată în primul semestru al anului 2015 a fost cu 1,3 grade Celsius mai mare, determinând creşterea pierderilor. Raportat la energia intrată în rețea, pierderile au crescut ușor, de la 2,42 % ȋn S1 2014 la 2,59 % ȋn S1 2015. Majorarea procentuală a consumului propriu tehnologic, cu 8,3%, a rezultat ca urmare a creșterii producției de energie din surse regenerabile", se arată în raportul Transelectrica pe primele 6 luni din 2015.

Costul total cu procurarea energiei electrice necesare acoperirii consumului propriu tehnologic al Transelectrica a crescut cu 7,1% în S1 2015 față de S1 2014, se precizează în document. Creșterea s-a datorat majorării cantității achiziționate, în condițiile în care costul unitar mediu a fost cu 2% mai mic față de perioada semilară a anului 2014, respectiv 177,7 lei/MWh în S1 2015 față de 181,4 lei/MWh în S1 2014.

Tag Cloud