Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala ANRE: Hidroelectrica nu are dreptul să exporte energie electrică, potrivit legii

ANRE: Hidroelectrica nu are dreptul să exporte energie electrică, potrivit legii

Hidroelectrica eoliene BUN

Toată energia electrică disponibilă a unui producător de energie trebuie ofertată transparent, public, nediscriminatoriu și centralizat pe platformele OPCOM destinate pieței concurențiale de energie electrică, iar un producător nu se poate sustrage acestei obligații prin deținerea unei licențe de furnizare, prin înființarea unei reprezentanțe în altă țară sau prin înființarea unei firme de trading în altă țară, precizează, vineri, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

ANRE a făcut această precizare în condițiile în care, joi, Hidroelectrica a anunțat că a încheiat, la sfârşitul anului trecut, contracte de livrare a energiei pe piaţa din Ungaria pe parcursul întregului an 2015, prin reprezentanța sa din Budapesta.

"Opinia ANRE este aceea că un producător își poate înființa o firmă de trading în România sau în altă țară, dar această firmă nu poate intra în posesia energiei electrice produse de producătorul respectiv decât dacă, în urma participării la una din modalitățile de tranzacționare administrate de OPCOM SA la care participă și producătorul respectiv, adjudecă oferta acestuia sau/și una similară, la prețul cel mai bun sau la prețul de închidere a licitației, după caz, concurând cu toți ceilalți participanți interesați", se arată într-o notă a ANRE, care conține interpretarea Autorității cu privire la posibilitatea producătorilor de a exporta energie în condițiile legii.

Fiind o singură entitate juridico-economică, o reprezentanță a producătorului deschisă în altă țară nu asigură condițiile necesare participării la tranzacționare atât pe parte de cumpărare, cât și pe parte de vânzare, deci producătorul nu poate transfera, cu respectarea legii, energia electrică spre reprezentanța sa, mai explică Autoritatea.

ANRE arată că, potrivit art. 28 al Legii energiei electrice și gazelor naturale, nr. 123/2012, producătorii au, în principal, următoarele obligaţii: "... lit. c) să oferteze public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga energie electrică disponibilă". Totodată, art. 23 (1) al legii prevede: "Tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu", interpretarea ANRE privind caracterul centralizat fiind aceea că toate tranzacțiile de pe piața concurențială angro trebuie să se desfășoare doar pe platformele OPCOM SA, deoarece acesta deține licența pentru administrarea piețelor centralizate, iar conform art. 10 alin. (2) lit. f), se acordă o singură licenţă pentru operatorul pieţei de energie electrică.

"Prin corelarea articolelor menționate, interpretarea ANRE este aceea că toată energia electrică disponibilă trebuie ofertată transparent, public, nediscriminatoriu și centralizat pe platformele OPCOM SA destinate pieței concurențiale de energie electrică, iar un producător nu se poate sustrage acestei obligații prin deținerea unei licențe de furnizare, prin înființarea unei reprezentanțe în altă țară sau prin înființarea unei firme de trading în altă țară", spune ANRE.

Compania de stat Hidroelectrica a încheiat la sfârşitul anului trecut contracte de livrare a energiei pe piaţa din Ungaria pe parcursul întregului an 2015.

"Primele contracte au fost încheiate în octombrie anul trecut şi acoperă întregul an 2015", a declarat, joi, Ştefan Alexandru Frangulea, director al Departamentului de strategie şi cooperare internaţională din cadrul Hidroelectrica, la un seminar privind energia hidro.

Compania de stat a deschis anul trecut o reprezentanţă în Budapesta pentru a putea comercializa direct energie în statul vecin.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei. Compania este în însolvenţă din luna februarie a anului 2014, pentru a doua oară în mai puţin un an, prima procedură fiind deschisă în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Hidroelectrica a încheiat anul 2014 cu venituri de 3,3 miliarde de lei şi un profit de 1,2 miliarde de lei, cele mai bune rezultate din istoria companiei, potrivit administratorului judiciar Remus Borza. Precedentul record a fost în 2013, când societatea a realizat un beneficiu de 931 de milioane de lei.

Exportul s-a dublat anul trecut

Volumul de energie exportată anul trecut de România, echivalentul a 15% din producţie, a înregistrat cel mai mare nivel din ultimii zece ani, fiind impulsionat atât de un preţ mai mic faţă de media europeană, cât şi de o serie de circumstanţe externe, potrivit datelor Transelectrica.

Valoarea energiei exportate anul trecut se ridică la 355 milioane de euro. Exporturile de electricitate au ajuns anul trecut la 9.936 GWh, depăşind de două ori nivelul din 2013.

Potrivit Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, excedentul de producţie a condus la scăderea preţurilor energiei, făcând-o mai competitivă pe pieţele din ţările vecine.

Transelectrica precizează că printre factorii externi care au condus la creşterea cererii de energie electrică şi a preturilor pe pieţele externe se numără inundaţiile din luna iunie din Serbia, care au indisponibilizat mai multe centrale din această ţară, creşterea importurilor de energie ale Ungariei, Albaniei şi a altor ţări, atât pe criterii comerciale, cât şi pe fondul unor lucrări de mentenanţă a unor unităţi de producţie.

Exporturile de energie au fost în 2013 de 4.753 GWh. România a importat anul trecut 2.811 GWh, cu cu 2,7% mai mult faţă de 2013.

Exporturile de electricitate nu sunt derulate de producători, cărora legislaţia le interzice astfel de operaţiuni, ci de traderi şi furnizori de energie.

Potrivit datelor OPCOM, preţul mediu ponderat al energiei tranzacţionată anul trecut pe piaţa spot a fost de 35,76 euro/MWh, în timp ce media europeană a fost de 40 euro/MWh. Exportul a fost încurajat şi de scutirea energiei exportate, din 1 iulie 2014, de plata taxei de cogenerare, care este încasată de companiile care produc simultan energie electrică şi termică.

Energia exportată de România ajunge cu predilecţie în Serbia, Ungaria şi Bulgaria.

Un alt factor care a influenţat exportul a fost, potrivit Transelectrica, creşterea continuă a puterii instalate în resursele regenerabile, care se vinde ieftin având în vedere că este subvenţionată de toţi consumatorii. De asemenea, anul trecut a fost unul cu hidraulicitate ridicată, astfel că producţia hidrocentralelor a fost în creştere.

Cele mai mari exporturi au fost derulate în lunile octombrie şi decembrie, când cantităţile au depăşit 1.000 GWh în fiecare dintre cele două luni.

Producţia de energie a României a fost anul trecut de 64.752 GWh, în timp ce consumul s-a plasat la 57.627 GWh, potrivit Transelectrica.

În România există unităţi de producţie a electricitate de 23.703 MW instalaţi, însă peste jumătate sunt utilizaţi marginal şi doar în situaţii de urgenţă. Consumul de energie al întregii ţări este asigurat în general de unităţi cu o capacitate de 8.000-9.000 MW.

Tag Cloud